Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.webcorp.com.pl!not-for-mail
From: Ulka <u...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Banany
Date: Fri, 08 Aug 2003 15:24:44 +0200
Organization: Serwis RUBIKON
Lines: 39
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <bh07kn$grl$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.45.250
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: taurus.webcorp.pl 1060349328 10541 195.117.45.250 (8 Aug 2003 13:28:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...com.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Aug 2003 13:28:48 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:169333
Ukryj nagłówki
> domu trochę bananów bardzo przejrzałych. Może podpowiecie mi jakiś
> deser z nich albo może ciasto.
Ponizej cytat z przepisem na pyszne ciasto:
banana ciacho Magdy Bassett
Ciasto bananowe
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu
(jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka, ubijac
1minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera. Ubijac
1minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
wymieszac lyzka,
przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc
bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie
opadaja na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo sie
obieraja po
zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
|