Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.t
pi.pl!not-for-mail
From: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Barszczyk czerwony!
Date: Fri, 22 Mar 2002 18:12:36 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <a7fose$gcs$1@news.tpi.pl>
References: <a7fbp8$41$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: misiu.wieczysta.krakow.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016817358 16796 213.25.34.4 (22 Mar 2002 17:15:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 22 Mar 2002 17:15:58 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101409
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna Piguła" <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7fbp8$41$1@news.tpi.pl...
> Witam.
> Szukam przepisu na barszcz czerwony lekko słodki. Jadłem taki dawno temu i
> chciałem go zrobic.
> Barszcz był słodkawy, zagęszczany smietana i chyba z ziemniakami.
> Jak ktos moze mi powiedzieć przepis to bede wdzieczny.
> Piotr-maz Ani
Nie wiem czy o to Ci chodzi.U mnie robi sie to tak. Gotuje jarzynki, dodaje
kostke rosolowa ( juz jestem za slupem).Buraczki czerwone w duzej ilosci,
scieram surowe,posypuje lekko kwaskiem cytrynowym i zalewam wrzacym wywarem
z gotowanych jarzyn.Chwile to podgrzewam ale nie dopuszczam do zagotowania.
Przelewam wywar spod buraczkow do jarzynek, buraczki wywalam.
Dodaje przyprawy i tu masz pole do popisu,jakie lubisz, ja dodaje szczypte
majeranku, kminek mielony czosnek.Gdyby barszcz nie mial pozadanego koloru
dodaje jeszcze troche koncentratu buraczanego.Podgrzewam nie gotuje. Dodaj
1/2 lyzeczke cukru. Zabielam smietana 22%, ostroznie zeby sie nie zwarzyla.
Ziemniaczki gotuje osobno. Ziemniaczki na talerz zalewasz barszczem i masz
co lubisz. Barszcz jest slodkawy bo nie ma w nim kiszonych burakow.Cukier
mozesz dodac lub nie, to juz na smak.
Pozdrawiam Ramzes-a.
|