X-Received: by 10.140.109.66 with SMTP id k60mr271529qgf.36.1424090417140; Mon, 16
Feb 2015 04:40:17 -0800 (PST)
X-Received: by 10.140.109.66 with SMTP id k60mr271529qgf.36.1424090417140; Mon, 16
Feb 2015 04:40:17 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
hl2no17207579igb.0!news-out.google.com!c1ni7qar.1!nntp.google.com!i13no1583307q
ae.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Mon, 16 Feb 2015 04:40:17 -0800 (PST)
In-Reply-To: <mbsmev$g0h$1@mx1.internetia.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=185.53.155.179;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 185.53.155.179
References: <a...@g...com>
<mbsmev$g0h$1@mx1.internetia.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <6...@g...com>
Subject: Re: Bigos dla Iwanosa
From: s...@g...com
Injection-Date: Mon, 16 Feb 2015 12:40:17 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361412
Ukryj nagłówki
W dniu poniedziałek, 16 lutego 2015 12:43:47 UTC+1 użytkownik Anai napisał:
> W dniu 16.02.2015 o 11:50, s...@g...com pisze:
> >
> > Dalej - dobrze kombinujesz, ale zdecydowanie odradzam świeżą kapuchę do bigosu.
> > Kto to rwa mać coś takiego wymyślił? Konsystencja ni w p...e ni w oko, smak
"beszamelowy", w Wielkopolsce tak robią. Porażka !!
>
> A ja nie odradzam...
> Można bez, można 50/50 - co do reszty, to bylejakiej baletnicy itd...
Tańczysz przy bigosie?
>
> > 2) 3-3.5kg kapuchy kiszonej.
> Tak albo pół na pół ze słodką :P
Jak chcesz bybeł, proszę bardzo..
>
> > 3) Podgardle wędzone - KONIECZNIE !!
> Niekoniecznie :D
Koniecznie!
>
> > 4) Polędwiczki wieprzne - 0.5+kg
> Szkoda, zamiast tego dałabym kawałek wołu na przykład.
>
Może być.
> > 6) Przecier pomidorowy - 3-4 takie małe kurdupelne puszeczki za parę groszy.
> Po cholerę aż tyle, to pomidorowa ma być?
3-4 kurdupelne puszeczki=6-8 łyżeczek herbacianych/~7kg bigosa. Opanuj się kobito.
>
> > 9) Przyprawy: ziele ang., liść laurowy, pieprz czarny, papryka w prochu (sporo)
(słodka/ostra wg. gustu)
> O ile załóżmy ziele i liść, jeśli kto bez nich żyć nie może, jakoś
> ujdzie, to na Boga jaka papryka???
Czerwona.
> No i gdzie kminek oraz jałowiec?
Jałowiec OK, kminkiem sfandzolisz całą misterną robotę na modłę Wielkopolską
> A śliwki wędzone gdzie?
>
Też OK.
>
> > 10) Trochę magi, ale bez przesady, niech se każdy doprawi w/g gustu przy stole.
> A kucharka albo Vegety nie?
> Ja pierdzielę, jakiej magi?? O__o
Boszsz...
>
> > 11) Aha, karczek wieprzowy - 0.5kg
>
> Może być, ale sama świnina?
> Bigos jest dobry gdy jest w nim kilka różnych gatunków mięsa, a tu tylko
> świnia, świnia i świnia, ech...
Chcesz, to se śledzia jeszcze walnij do gara.
> Żadnej cebuli, Matko Bosko!
Bo co? Wymyśl jakąś teorię i obalaj praktykę.
>
> Ja bigos robię tak:
> kuchniaanai.blogspot.com/2014/01/karnawaowo-urodzino
wo-bigosowo.html
>
> Wersja dla "opornych" - ze zdjęciami :D
>
Gdyby nie słodka kapucha i kminek, byłoby OK
> ... i żeby nie było mój bigos jest mojszy!
>
... i dupa dupsza.
|