Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "rympal" <r...@a...se>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigos - przechowanie
Date: Thu, 14 Dec 2006 11:18:23 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <elr8jo$3lf$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eloij1$ie2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4...@n...onet.pl>
<elooj9$cgk$1@atlantis.news.tpi.pl> <elp1hk$fvg$1@nemesis.news.tpi.pl>
<21f76$4580257d$57ce15c8$25858@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: agz154.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1166091704 3759 83.16.181.154 (14 Dec 2006 10:21:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Dec 2006 10:21:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285747
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Alkmina" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:21f76$4580257d$57ce15c8$25858@news.chello.pl...
> gdaMa napisał(a):
>> Pewnego dnia, zesztywniałymi z zimna paluchami Emek wyklikał(a):
>>> No i szerokim kręgiem wracamy do tematu świeżości zupy sprzed kilku,
>>> kilkunastu dni.
>>>
>>> Dlatego nie będę udowadniał, że bigos jest dużo lepszy po ponownym,
>>> drugim trzecim odgrzaniu.
>>
>> przemrożeniem po drodze :)
>> Bigos gotuję min. 3 dni dopiero wtedy jest zjadliwy. Tego właściwego
>> smaku
>> nabiera po przemrożeniu :)
>>
>>
> Zgadzam się, że bigos nabiera walorów smakowych po wielokrotnym
> odgrzewaniu :),
> a jeszcze, jak jest przemrożony.... :)
Tak wlasnie powstal bigos. Gospodynie jesienia kisily kapuste a gdy nastaly
mrozy gotowaly bigos i go zamrazaly. Gdy bylo trzeba, odgrzewalo sie bigos,
jadlo, dodawalo pozostalosci ze stolu: resztki kielbas, miesa, troche
kiszonej kapusty, ponownie mrozilo i tak w kolko, do wiosny. Dlatego w
dobrym bogosie czesc mies jest totalnie miekka (mrozenie i gotowanie) a
czesc "normalna. Podobnie z kapusta. Bigos jest "naturalnie" konserwowany
kwasem z kapusty i zepsucie sie mu w zasadzie nie grozi.
Panslavista moglby cos w temacie skrobnac...
rym
|