Data: 2002-09-12 07:55:44
Temat: Re: Ble - śmierdzące jajko
Od: "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Lilibell555" <l...@a...com> napisal w wiadomosci
news:20020911163228.05245.00001881@mb-bh.aol.com...
> >Joanna, co to właśnie zaczynała robić masę do tortu...
>
> A jaki tort robisz?
Ania miala wczoraj urodziny. Poniewaz w srodku tygodnia to pojawila sie
najblizsza rodzina tylko, wiec zrobilam "dietetyczny" znaczy prawie bez
cukru. Pewna wariacja na temat moich starych wypróbowanych przepisów.
Zrobilam tort migdalowy (glównie dlatego, ze zalegaly mi w spizarce mielone
migdaly i kiedys musialam je zuzyc). Do ciasta dalam mniej wiecej 1/8
szklanki cukru (doslownie centymetr na dnie) na 7 jajek 20 dkg migdalów i
tak z 50g bulki tartej... Ostatnio doswiadczylam, ze jak sie daje mniej
bulki tartej to ciasto jest bardziej puszyste, ale nie mozna dac za malo, bo
wtedy bedzie calkiem twarde... Niestety niewiele da sie zaoszczedzic cukru
przy masie - po prostu jaja bez cukru sie nie ubija, ale na 4 jaja dalam
tylko pól szklanki cukru... No i mialam tort wytrawny...
Normalnie dawalam 1 i 3/4 szklanki cukru... W sobote jak Ania bedzie robila
spotkanie z kolezankami zrobie jej normalnie slodki tort...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|