Data: 2003-03-27 16:45:49
Temat: Re: Boczniaki [P]
Od: "Ewa Dacko" <e...@i...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
pysia wrote:
> Czy zna ktos jaki fajny przepis. Kupilam dzis te grzybki pierwszy raz
> i nie mam pomyslu jak je ciekawie wykorzystac??
Smażone w panierce to pierwszy narzucający się pomysł, ale
polecam też "flaki" z boczniaka, wygląda i smakuje nieco podobnie
do prawdziwych flaków, tylko jest znacznie delikatniejsze - no
i bezmięsne.
Potrzebne będą:
boczniaki
cebula
marchewka
pietruszka (korzeń i natka do posypania, chyba że ktoś nie lubi)
seler
bulion/kostka bulionowa
sól, pieprz, majeranek
Cebulę pokroić drobno, lekko podsmażyć na oleju, dodać pokrojone
w paski boczniaki (trzeba pokroić w poprzek blaszek, żeby wyglądały
"flakowato"), podlać trochę bulionem, poddusić (ok. 20 min.), zalać
resztą bulionu, dodać pokrojone w paseczki (starte na grubej tarce
też mogą być) warzywa, gotować aż warzywa zmiękną, doprawić solą,
pieprzem, majerankiem, jeść z chlebem.
Ciężko mi podać proporcje, bo robię to wszystko na oko, ale myślę,
że na tackę boczniaków powinno być gdzieś tak: 1 średnia cebula,
1-2 marchewki, 1 mały seler, 1.5 l bulionu. Ma wyjść dość gęste.
Pozdrawiam,
Evva
|