From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9fn57e$gqr$1@news.tpi.pl> <3b1f53b8$1@newspilot.put.poznan.pl>
Subject: Re: Botwinka :-)))))))
Date: Thu, 7 Jun 2001 12:13:46 +0200
Lines: 37
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <3b1f527b$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 991908475 dana.netgate.com.pl (7 Jun 2001 12:07:55 +0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54040
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aldik" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3b1f53b8$1@newspilot.put.poznan.pl...
> Użytkownik "jolkakami" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9fn57e$gqr$1@news.tpi.pl...
> > Witam Wszystkich :-)))))))))[...]widziałam ostatnio w sklepie botwinkę ,
pomyślałam
> > sobie, może na obiadek w piątek? tylko że nie mam sprawdzonego przepisu
na
> > botwinkę lub cos innego z takich młodych buraczków[...]
Mam sprawdzony wielokrotnie przepis, niestety, przenosze "na zywca" z
serwisu, bo mam klopot z dluzszym siedzeniem.
BOTWINKA
Na 2 l wody : ok. 1/2 kg chudych kosci (porcja rosolowa z kurczaka, kosci od
schabu), 1 marchewka, 3 srednie ziemniaki (jak młode to 6-7 całkiem małych),
spory pęczek botwiny, po 1 pęczku koperku, szczypioru i natki pietruszki, 3
jajka, 1/2 szklanki smietany, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego,
sól, pieprz.
Kości i mięso opłukać, zalać zimną wodą w garnku i zagotować. Po chwili
gotowania dodać oczyszczoną i pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę,
liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Obrane ziemniaki pokroić w dość
duże kawałki (młode zostawić w całości lub tylko w ćwiartkach), dorzucić do
zupy, osolić. Botwinkę i zieleninę umyć, drobno posiekać. Gdy ziemniaki
prawie miękkie, dorzucić botwinę i zieleninę. Gotować jeszcze ok. 8-10
minut. Zabielić śmietaną. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i
pokroić w ćwiartki, dodać do zupy.
Wybornym dodatkiem jest świeży chleb pszenny.
wg Uli Andrzejewskiej z Kłodzka
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|