Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "pezet" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Brak kompetencji??
Date: Fri, 11 Oct 2002 00:11:45 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 53
Message-ID: <ao4tun$2f8$1@news.tpi.pl>
References: <anro2s$iuh$1@foka.acn.pl> <anutvo$qp6$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: cafemax.mpol.net
X-Trace: news.tpi.pl 1034287896 2536 217.96.2.189 (10 Oct 2002 22:11:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Oct 2002 22:11:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:84193
Ukryj nagłówki
> > Test miał być wykonany: miałam zjeść śniadanie i przyjechać do
> > przychodni gdzie mieli mi podać glukozę do wypicia.
[...]
Czyli "dwa w jednym" :o)
Może lekarz nie mial na mysli testu doustnego obciazenia glukoza (OGTT),
ale glikemie poposilkowa (PPG) - to dwa rozne badania.
OGTT mierzy sie bedac na czczo - polega na wypiciu 75g glukozy i
oznaczeniach
po 120 min (czasem tez posrednie), natomiast aby zbadac PPG,
najlepiej zalecic zjedzenie sniadania (takiego jak pacjent zazwyczaj jada)
i zmierzyc glikemie 90-120 minut po sniadaniu.
OGTT jest wystandaryzowany ale "sztuczny", natomiast pomiar PPG
bardziej odzwierciedla to co dzieje sie w organizmie pacjenta na codzien.
Najlepiej badac to po sniadaniu, bo przyrost glikemii jest wtedy najwyzszy
w ciagu doby i najdluzej trwa.
Trwaja prace nad opracowaniem wystandaryzowanego posilku,
wlasnie dlatego, ze w warunkach fizjologicznych nigdy nie
jemy czystej glukozy, ale pokarmy wieloskladnikowe.
> Nie wiem po co robić ten test u młodej
> osoby,która ma prawidłowy poziom glukozy na czczo.
To bardzo powazny blad w rozumowaniu - niestety powszechny.
Glikemia na czczo jest bardzo POZNYM objawem zaburzen
weglowodanowych. Podwyzszona glikemia po posilku pojawia sie kilka,
a nawet kilkanascie lat wczesniej.
Jak do tego doda sie, ze powiklania o typie makroangiopatii spowodowane
sa wzrostami poposilkowymi, wniosek jest prosty - kontrolujac pacjenta na
czczo,
narazamy go na rozwoj powiklan sercowo-naczyniowych.
Zanaych jest (bardzo) wiele przykladow, kiedy pacjent z "dobrymi cukrami"
na czczo trafia do szpitala z zawalem i tam sie okazuje, ze po posilkach ma
cukry "bardzo niedobre". A moglby tego zawalu nie miec, gdyby ktos mu
zbadal wczesniej glikemie np. po sniadaniu.
Coraz czesciej kwestionuje sie wartosc badania glikemii na czczo
w diagnostyce cukrzycy.
Ma ono jedynie znaczenie pomocnicze, swiadczac glownie o nocnej
glukoneogenezie w watrobie, a niewiele o stanie i wydolnosci trzustki.
Jak na razie, FPG jest nadal jednym z kryteriow diagnostycznych cukrzycy,
ale w tym roku na ADA juz mowiono, zeby glikemie na czczo wylaczyc z
kryteriow rozpoznania, opierajac sie zasadniczo na PPG.
pozdrawiam
pz
|