Data: 2000-10-30 06:12:15
Temat: Re: Brukselka palce lizac
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Pszemol <P...@P...com> wrote:
> Użytkownik "Arleta" <a...@i...ca> napisa" w wiadomości news:
> > Pszemol wrote:
> >
> > > A jakąż to wątroba odgrywa rolę przy trawieniu brukselki ?
> > > Czyżby mia"a za zadanie neutralizować jakieś toksyny w niej zawarte ??
> >
> > brukselka nie ma zadnych toksyn ma witaminę C,b"onnik,bia"ko ,karoten
> > i kwas foliowy.A jak ma się k"opoty z watroba i trzuską to ma sie
> > wzdecia od smazonego miesa tez.
>
> No to w kapuście, brukselce czy fasoli lub w grochu musi być cos jeszcze
> bo większość ludzi tylko po nich ma porządne wzdęcia a po mięsie nie ma.
Wzdecia owodowane sa przez gromadzenie sie w jelitach gazow --
produktow procesow gnilnych w jelicie grubym, gdzie ulegaja rozkladowi
przez bakterie substancje niestrawione we wczesniejszych fazach
trawienia. Te substancje moga byc niestrawione z przyczyn "obiektywnych"
-- tzn. dlatego, ze organizm ludzki nie produkuje enzymow potrzebych do
ich trawienia, tak jest np. z roslinami straczkowymi, ktore zawieraja
weglowodany rafinoze i stachyoze, nietrawione przez czlowieka.
Normalnie jednak organizm pozbywa sie gazow jelitowych normalna droga,
czyli przez wchlanianie ich przez krew, a nadmiar wydala jako -- excuse
le mot -- "wiatry".
Wzdecie nastepuje wiec wtedy, gdy usuwanie gazow nie nadaza za
wytarzaniem. Przyczyn tego moze byc np. przejedzenie sie lub nadmiar
blonnika w diecie. Zwykle jednak wzdecia spowodowane sa stanem
patologicznym -- niestrawnoscia, chorobami trzustki, watroby, zla
perystaltyka jelit, zlym krazeniem krwi, uczuleniem na okreslony produkt
zywnosciowy.
Wladyslaw
|