Data: 2006-06-20 13:19:52
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Iwon(k)a schrieb:
> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
> news:e78pj7$7lc$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:e78onh$4ap$1@news.onet.pl...
>>> "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
>>> news:e769d2$h3k$1@news.onet.pl...
>>> (..)
>>>> Pytanie jeszcze, co to znaczy "prawidłowo ugotować".
>>>
>>> tzn tak, zeby caly produkt osiagnal temp zabijajaca pozostajace tam
>>
>> tzn. jaką temparaturę? Jak to sprawdzić w warunkach domowych?
>
> mozna sprawdzic na necie jesli chodzi o mieso, a jak sprawdzic
> - wystarczy kupic termometr i wbic go cialo miesne ;))
> http://whatscookingamerica.net/Information/MeatTempe
ratureChart.htm
> http://www.allqa.com/HamburgerCooking.htm
>
>
>> Pewnie durny ankieter się pytał, czy ktos je krwistego befsztyka i od
>> razu "nie umie gotować", bo "za niska tem. w środku ięska". Tak samo
>> pewnie zostaliby sklasyfikowani WSZYSCY Polacy, którzy choć raz
>> przyrządzili tatara. No bo jedli SUROWE MIĘSO.
>
> no niektorzy to nawet wlosnicy dostali jak sie najedli takim
> tatarkiem.
nie takim, tylko surowym mięsem wieprzowym. Np. w USA nie ma
obowązkowych badań na włośnicę i tam spożywanie surowej wieprzowiny jest
wysoce niewskazane.
Waldek
|