Data: 2006-06-21 09:15:13
Temat: Re: Brytyjczycy są kiepskimi kucharzami
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Waldemar" <w...@i...de> wrote in message
news:4fseheF1kkbdlU1@uni-berlin.de...
> Panslavista schrieb:
>> "Waldemar" <w...@i...de> wrote in message
>> news:4498E0AF.5000908@infocity.de...
>>> Marsjasz schrieb:
>>>
>>>> moj kot tez twierdzi ze nie jest zla...
>>>> ja natomiast lubie pewne elementy surowej wieprzowiny lekko podwedzane
>>>> np. schab...
>>> w Berlinie jest popularny tzw. Hackepeter (Mett). Siekana surowa
>>> wieprzowina. Na ogół jedzona z bułką, cebulą i kiszonym lub konserwowym
>>> ogórkiem.
>>>
>>> Waldek
>>
>> Czyli odpowiednik naszej metki.
>
> tyle, że metka jest na ogół wędzona. I dlaczego piszesz "nasza"? Słowo
> "metka" pochodzi właśnie od niemieckiego Mett, a to od starosaksońskiego
> meti (pożywienie).
>
> Waldek
Metka z Kaszub się wywodzi,
A, że to jest nazwa niemiecka
Komu to szkodzi?
|