Data: 2018-11-14 19:48:50
Temat: Re: Budyń
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-11-14 o 18:45, Stokrotka pisze:
> Budyń jest budyniem i budyniem, czyli mleczną papką zostanie.
> Po pierwsze żadziej rub budyń.
> Po drugie nie kupuj śmietankowego, lepszy waniliowy.
> Po tszecie podawaj np z wiśniami.
>
Oj, biednaś ty, biedna
Pierwszy z brzegu przepis na budyń (taki prawdziwy, gotowany w formie)wg
Kuchni krakowskiej gospodyni Lwów 1912
BUDYŃ MIĘSNY
Składniki:
200g cielęciny
200g wołowiny (bez kości)
2łyżki mleka
2jaja
2bułki
1łyżka posiekanej natki pietruszki
tłuszcz
bułka tarta
sól
Sposób przygotowania:
Mięso zalać osoloną wodą i ugotować po czym odcedzić pokroić na mniejsze
kawałki i zemleć razem z cielęciną. Po czym dodać namoczoną w mleku i
odciśniętą bułką, żółtka oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wmieszać i doprawić do smaku solą i na koniec dodać
białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, rozłożyć w niej mięsną
masę i gotować na parze.
a tutaj więcej
http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/og%C3%B3lne-w
skaz%C3%B3wki-przyrz%C4%85dzanie-budyni%C3%B3w
pozdr
Stefan
|