Data: 2002-02-23 21:42:53
Temat: Re: Buleczki Pagnottini
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a58kdv$gv4$1@news.tpi.pl...
>
> > 500 g maki
> > 40 g drozdzy
> > 1/4 l mleka
> > 1/4 l wody
> > 5o g oliwy lub smalcu
> > 1 lyzeczka soli
> > ewentualnie 1-2 lyzki cukru
>
> Tak jak na to patrzę, to zagniotłoby się pięknie, gdyby była połowa płynu,
> tzn tylko szklanka mleka czy wody. Hmmm..., a co inni sądzą o tym? Bo jak
na
> mój gust pół kilo mąki i pół litra płynu to lekka chlapa.
>
> Wkn
Ja drozdzowe robie dosyc rzadkie, niestety nigdy nie mierze- wszystko na oko
i na dotyk, wiec dosyc trudno to mi ocenic. Tym bardziej, ze w przepisie nie
ma jajek. Jednak z doswiadczenia wiem, ze takie dosyc "plynne" ciasto trzeba
dobrze "poklepac" nim stanie sie elastyczne i zacznie odchodzic najpierw od
naczynia a potem od reki. Moze wlasnie zbyt krotko bylo wyrabiane?
Na temat pagnotto udalo mi sie tylko znalezc, ze jest to jeden z rodzajow
toskanskiego chleba (okragly i wysoki).
Kasia L
|