Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: Izabela Kopij <i...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Buraczki
Date: Wed, 05 Nov 2003 15:44:33 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 22
Message-ID: <bob21r$619$1@foka1.acn.pl>
References: <bo8evk$10$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@p...pl
NNTP-Posting-Host: 62.121.100.189
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: foka1.acn.pl 1068043131 6185 62.121.100.189 (5 Nov 2003 14:38:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Wed, 5 Nov 2003 14:38:51 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178732
Ukryj nagłówki
Agnieszka wrote:
> Witam!
> Mama garnek ugotowanych buraczków. Jka je przerobić nie koniecznie do
> natychmiastowego zjedzenia a wręcz do przechowani. Jakaś sałatka,
> zamrozenie?? AgaL, którą ostatnio obdarowują badylkiem:)
>
moja mama ugotowane buraczki trze na tarce o grubych oczkach, dodaje troszke
cukru, octu, soli i piperzu (tego malo) i miesza czyli tzw doprawia do
smaku, wklada w sloiki zakreca i do gara zalac woda ale tak, zeby woda
siegala max do 8/10 wysokosci sloikow i potem to dobra chwile gotuje
(jakies 30 min). To jedno. Drugie cwikla, na bardzo drobnej tarce zciera
buraki, dodaje chrzan, cukier, sol i miesza, doprawiajac do smaku, przy
czym nalezy pamietac, ze chrzan sie przegryza i moze byc pozniej ciut
mocniejszy niz w trakcie robienia. Jak juz cwikla gotowa pakuje ja do
sloikow i do lodowki -- zwykle robi ich kilka sloiczkow (takich malych) i
zjada sie to na biezaco zanim sie zepsuja.
Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl
|