Data: 2006-08-26 19:51:54
Temat: Re: Buraki, marchew, śliwa... prosze o porad
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Rafi" <robby99@_bez tego_wp.pl> wrote in message
news:ecks1l$p8p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam. Mam kilka pytań:
>
> 1. Coś "zechlało" mi liście buraczka czerwonego. Wygląda to teraz tak:
> http://www.rafels.za.pl/buraki.jpg
> Czy mam je już wykopać bo do reszty zmarnieją, czy może jeszcze zaczekać?
Wykopać, bo bez liści i tak więcej nie urosną, same buraki (duże)
skroić w słomkę i zapasteryzowac w słoikach (zalane tylko wodą) materiał na
barszcze, albo ugotowane starte i zapasteryzowane - na ćwikłę.
Małe - ugotować w łupinach, obrać i zalane zalewą octową pasteryzować -
przekąska, oraz jako składnik sałatek. Nie zmarnują się - zrezygnowałem
całkowicie z przechowywania buraków w naturze.
Podobnie z marchwią, pietruszką, pasternakiem, selerem - pokrojone w
słomkę poporcjowane i zaspawane w podcisnieniowych woreczkach foliowym
zamrożone w zamrażarce wystarczają na spory kawał roku (podobnie zielona
pietruszka i koperek - posiekane, w woreczkach, zamrożone).
|