Data: 2004-07-29 07:41:24
Temat: Re: CIASTO JABLKOWE - INACZEJ
Od: "magda" <mag-l@spam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Juz podaje :-) Przepis bardzo prosty.
Ciasto (przygotowanie 5min)
Ok 3 szklanek maki zwyklej zmieszanej z razowa + kostka masla+cukier
waniliowy. Maslo pociac na malutkie kawalki, wymieszac z maka i cukrem.
Nastepnie dodac dwa zoltka i pol opakowania smietany. Zagniesc szybko,
owinac w folie i do zamrazalnika na 30min.
Jablka (przygotowanie 10min)
Duuuzo jablek obranych i pokrojonych w cwiartki wrzucic do miski, wymieszac
z cynamonem i cukrem. Mozna dodac zapach. Przykryc i odstawic, zeby
puszczaly sok.
Po 30min wyjac ciasto z zamrazalnika, wylepic nim foremke, zrobic kilka
dziurek nozem albo widelcem. Do goracego piekarnika na ok 20min. Otworzyc,
nalozyc jablka i do piekarnika. Ubic piane z bialek z cukrem, nalozyc na
jablka jak juz beda troche przypieczone(doslownie po kilku minutach) i
podpiec jeszcze troche, zeby scielo sie bialko.
|