Data: 2002-10-19 14:19:24
Temat: Re: CIASTO MARCHEWKOWE
Od: "Mariola" <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja znam, piekłam, bardzo smaczne
marchewkowe ciasto
na dużą tortownicę
- 2 szklanki mąki
- 1 i ? szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 i ? szklanki oleju
- 3 szklanki drobno utartej marchewki ( 2 bardzo duże marchewki )
- 1 i ? szklanki drobno potłuczonych orzechów ( 150 g )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody, szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- rodzynki
1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Dodawać stopniowo mąkę i olej.
3. Na końcu dodać marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon,
orzechy i rodzynki.
Piec w temp. 180 st., ok. 45min.
POLEWA: -- czubata łyżka kakao
-- 4 łyżeczki cukru
-- 1 łyżeczka masła
-- 2 łyżeczki zimnej wody
uwaga: trochę mało polewy-podwoiłam porcję
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu,
aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.
Pyszne z serkiem waniliowym marty gessler ( z gazety.pl)
przepis Ilony, który uzyskałam z plrec. kchnia
Życzę smacznego
Mariola
|