Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mai
l
From: Kolczasta <k...@k...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: CIASTO - wspomnienie swiat
Date: Tue, 25 Apr 2000 19:52:39 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 74
Message-ID: <3...@k...gliwice.pl>
References: <r_fN4.38041$hK2.737919@news.tpnet.pl>
<cggN4.38114$hK2.740225@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: deirdre.kopernik.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.6 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27377
Ukryj nagłówki
Ja znam to ciasto pod nazwa plesniak. A ulepszam go jeszcze tym, ze na dzem
nakladam starte, surowe jablka lub inne owoce (najlepiej swieze, nie mrozone).
Kolczasta
asia wrote:
> Małgosia Z. <z...@p...onet.pl> wrote in message
> news:r_fN4.38041$hK2.737919@news.tpnet.pl...
> > Witajcie!
> > Nie wiem jak to ciasto sie nazywa, ale jest pyszne. Nie jestem
> specjalistka
> > w pieczeniu ciast, ale to zawsze wychodzi pyszne. Oczywiscie upieklam je
> na
> > swieta, ale pozostalo juz tylko slodkie wspomnienie..
> >
> > * 1/2 kg maki
> > * 1 kostka margaryny (temp. pokojowa)
> > * 3 lyzki smietany
> > * 5 zoltek
> > * 5 lyzek cukru
> > * 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> >
> > Wyrobic z tego wszystkiego jednolite ciasto. Podzielic na 3 czesci (jedna
> > wieksza - czesc A, dwie troche mniejsze - czesc B i C). Czesc A ugniesc
> > palcami na blache (zwykla duza blacha na ciasto) - rownomiernie
> > rozprowadzic.
> >
> > * 2 lyzki ciemnego kakao
> >
> > Do czesci B dodac kakao i wyrobic na ciemna mase :). Czesc B i C odlozyc
> na
> > bok.
> >
> > * sloiczek dzemu (obojetnie jaki, ale lepiej z jasnych owocow -
> pomaranczy,
> > ananasow, moreli, bo jak kiedys zrobilam z jezyn to strzelal miedzy
> > zebami..)
> > * 1 szklanka orzechow wloskich (namoczyc wczesniej)
> > * 200 g rodzynek (namoczyc wczesniej)
> >
> > * 5 bialek
> > * 2 lyzki cukru
> >
> > Na ciasto ugniecione na blasze rozsmarowac dzem. Posypac polowa orzechow i
> > polowa rodzynek. 1/2 ciasta B poszarpac rekami na to wszystko i 1/2 ciasta
> C
> > rowniez poszarpac na to rekami.
> > Z bialek i cukru ubijamy piane, ktora wylewamy na to (a raczej kladziemy
> > lyzkami, bo piana ma byc ubita na sztywno). Posypujemy reszta orzechow i
> > rodzynek i szarpiemy na to reszte ciasta B i C.
> > Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40 - 50
> > minut. Ja mam piekarnik elektryczny i pieke je rowno 50 minut.
> >
> > * polewa (moze byc taka gotowa ze sklepu - ja kupuje albo biala czekolade
> > albo orzechowa)
> >
> > Jak ciasto przestygnie polewamy "byle jak" (w takie rozne wzorki) ta
> polewa.
> >
> > Smacznego.
> > Malgosia
> > (glownie czytajaca, ale nie tylko)
> >
> Ja znam dwie nazwy na to ciasto : skubaniec lub plesniak
> skubaniec to pewnie dlatego, ze ciasto B i C skubiemy (szarpiemy-jak
> napisalas)
> a plesniak, bo ubite bialko moze po upieczeniu przypominac plesn
> Ciasto jest faktycznie pyszne i chyba zawsze sie udaje.
> Ja robie troche inaczej, nie skubie tego ciasta "recami" tylko tre na grubej
> tarce. I przewaznie zamiast dzemu uzywam startych jablek.
> Jesli ktos nie probowal tego ciasta-zachecam rownie goraco jak Malgosia,
> jest pyszne.
> Asia
|