Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.on
et.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cannelloni
Date: 16 Nov 2001 01:19:05 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 51
Message-ID: <3...@n...onet.pl>
References: <9t10tj$a0a$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1005869945 25729 192.168.240.245 (16 Nov 2001 00:19:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Nov 2001 00:19:05 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.140.121.5, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 95; L1Batch November 2000
B2000BY)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:81980
Ukryj nagłówki
> Bardzo dziękuje za przepisy. Jestem pod wrazeniem. Pozdrawiam Ewa
i jeszcze jeden z mojego archiwum:
cannelloni z nadzieniem orzechowo-serowym
Witajcie!
ostatnio przewinelo sie tu troche przepisow na cannelloni, dorzuce jeszcze
jeden przepis - wyprobowany w miniony weekend. Na pewno go powtorze bo jest
tego wart.
Na 4 osoby:
16 cannelloni - ugotowac
50 dag botwinki lub szpinaku
2 lyzki masla
3 obrane, posiekane szalotki
3 lyzki slodkiej smietany
3/4 filizanki grubo posiekanych orzechow wloskich
2 roztrzepane jaja
2 lyzki startego sera zoltego
galka muszkat., sol, pieprz
Rozgrzac maslo, dusic szaltoki do zeszklenia, dodac botwinke/ szpinak.
Orzechy lekko podprazyc na patelni, dodac do szpinaku, zmieszac mase z serem
i jajkami. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i galka. Ugotowany makaron
napelnic i ulozyc w wysmarowanej maslem formie.
Sos:
1 1/2 lyzki masla
1 1/2 lyzki maki
1-2 filizanki mleka
2 zoltka
filizanka startego sera zoltego
2 lyzki plynnego masla
Rozgrzac maslo, dodac make i mieszac do zrumienienia. Rozprowadzic mlekiem i
gotowac 10 min na malym ogniu. Zdjac z ognia wmieszac ser , zoltka,
przyprawic sola i galka. Polac makaron, skropic maslem i posypac serem.
Zapiekac 15 min w 220 stopniach.
I jeszcze kilka slow komentarza - robilam z polowy porcji (8 sztuk
makaronu), rozmrozilam cale opakowanie szpinaku 0.5 kg i bylo w sam raz.
Reszte skladnikow nadzienia zmniejszylam o mniej wiecej polowe mniej. Wyszlo
idealnie :-)
Sos natomiast byl troche nie taki jak mi sie wydawalo ze powinien. Czy to
jest beszamel? Wyszedl troche za gesty i nie calkiem gladki, ale smaczny.
Polecam, bo pyszne i nawet nie zbyt czasochlonne.
Asia
Autor: "asia" <a...@p...onet.pl>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|