Data: 2001-11-16 00:19:05
Temat: Re: Cannelloni
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Bardzo dziękuje za przepisy. Jestem pod wrazeniem. Pozdrawiam Ewa
i jeszcze jeden z mojego archiwum:
cannelloni z nadzieniem orzechowo-serowym
Witajcie!
ostatnio przewinelo sie tu troche przepisow na cannelloni, dorzuce jeszcze
jeden przepis - wyprobowany w miniony weekend. Na pewno go powtorze bo jest
tego wart.
Na 4 osoby:
16 cannelloni - ugotowac
50 dag botwinki lub szpinaku
2 lyzki masla
3 obrane, posiekane szalotki
3 lyzki slodkiej smietany
3/4 filizanki grubo posiekanych orzechow wloskich
2 roztrzepane jaja
2 lyzki startego sera zoltego
galka muszkat., sol, pieprz
Rozgrzac maslo, dusic szaltoki do zeszklenia, dodac botwinke/ szpinak.
Orzechy lekko podprazyc na patelni, dodac do szpinaku, zmieszac mase z serem
i jajkami. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i galka. Ugotowany makaron
napelnic i ulozyc w wysmarowanej maslem formie.
Sos:
1 1/2 lyzki masla
1 1/2 lyzki maki
1-2 filizanki mleka
2 zoltka
filizanka startego sera zoltego
2 lyzki plynnego masla
Rozgrzac maslo, dodac make i mieszac do zrumienienia. Rozprowadzic mlekiem i
gotowac 10 min na malym ogniu. Zdjac z ognia wmieszac ser , zoltka,
przyprawic sola i galka. Polac makaron, skropic maslem i posypac serem.
Zapiekac 15 min w 220 stopniach.
I jeszcze kilka slow komentarza - robilam z polowy porcji (8 sztuk
makaronu), rozmrozilam cale opakowanie szpinaku 0.5 kg i bylo w sam raz.
Reszte skladnikow nadzienia zmniejszylam o mniej wiecej polowe mniej. Wyszlo
idealnie :-)
Sos natomiast byl troche nie taki jak mi sie wydawalo ze powinien. Czy to
jest beszamel? Wyszedl troche za gesty i nie calkiem gladki, ale smaczny.
Polecam, bo pyszne i nawet nie zbyt czasochlonne.
Asia
Autor: "asia" <a...@p...onet.pl>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|