Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cebula
Date: Thu, 5 Aug 2004 01:55:31 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <ces42j$kfs$1@inews.gazeta.pl>
References: <cerojc$jm6$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: client94.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1091670931 20988 172.20.26.235 (5 Aug 2004 01:55:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Aug 2004 01:55:31 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.62
X-Remote-IP: client94.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210169
Ukryj nagłówki
Iwona <i...@p...onet.pl> napisał(a):
> Witajcie !!!
> Płaczę nad cebulą !
> Co robicie , żeby nie płakać ?
> Iwona - płaczaca
Komorki cebuli sa przedzilone membrana. Po jednej stronie owej membrany
jest enzym, ktory po jej przecieciu reaguje z elementem zawierajacym siarke
mieszczacym sie po drugiej stronie membrany i wytwarza sie "ethylsufine"
ktory z kolei powoduje, ze oko lzawi.
Jedyne cztery 100% metody na nielzawienie to
a) dac sobie spokoj z cebula
b) wynajac kucharke
c) nosic maske przeciwgazowa lub jakies szczelne gogle przy krojeniu cebuli.
d) przeprowadzic sie na Syberie i kroic cebule na dworze (zimno powoduje ze
reakacja jest znacznie slabsza.)
Mniej drastyczne metody to:
a) kroic cebule pod bezaca woda (szczegolnie jesli tniemy na grube kawalki)
b) wlozyc cebule do zamrazarnika na 15-20 minut przed krojeniem.
c) kroic w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
><eM eL><Washington, D.C.><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|