Data: 2001-07-10 06:40:28
Temat: Re: Cebula po węgiersku
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Rafal <w...@p...onet.pl> wrote:
> S"ysza"em, że można uzyskać charakterystyczny "węgierski" smak,
> (cokolwiek by to mia"o oznaczać) podczas smażenia cebuli i dodając w
> odpowiednim momencie sproszkowaną ostrą paprykę. Ważny podobno jest
> moment dodania papryki. Cebula staje się wtedy niemal przźroczysta.
> Zna ktoś może to zagadnienie i móg"by się wypowiedzieć, dodaje się do
> tego jeszcze coś?
W tradycyjnej wegierskiej kuchni cebule podsmaza sie na domowym smalcu.
Kiedy sie zeszkli, zdejmuje sie z ognia i w tluszczu rozprowadza sie
papryke, uwazajac, by sie nie spalila. Jest to raczej podstawa do dan,
np. porkoltow i gulaszow, nie samodzielne danie.
Wladyslaw
|