Data: 2003-07-12 12:01:16
Temat: Re: Cebulniki - przepis
Od: "Eliza Kaczmarczyk" <l...@x...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oto co udalo sie zanotowac mojej mamie, a ja skrzetnie spisalam - bo az
slinka cieknie...
Cebulniki wg Maklowicza
ciasto:
1 kg maki
1 cale jajo
1 zlotko
1 lyzeczka sody
sol (szczypta)
2 szkl mleka (podgrzac)
1 kostka masla (rozpuscic w mleku)
farsz:
mieso mielone wolowe
siekana cebula (duzo)
sol
pieprz
ciasto zagniesc, rozwalkowac (robic jak kopytka) - ciasto w rulon kroic jak
na kpytka a nastepnie zagniesc z takiej jednej czesci kulke, ktora
rozwalkowac i skleic z niej pierog nadziany mieskiem, blacha z cebulnikami
do pieca na ok 40 minut w temp. 180 -200 stopni az sie zezloca. pierozki
stawiac "na sztorc" :-)
przepraszam ze przepis jest dosc oryginalny, ale to wersja mojej mamy..
pozdrowienia
liza
|