Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "magdary" <m...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cebulowa dobra na wszystko...
Date: Thu, 17 Jan 2002 07:43:12 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 108
Message-ID: <3...@2...17.161.98>
References: <00cf01c19e7a$e989b780$6acc9e9d@power.frk.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.161.98
X-Trace: news.internetia.pl 1011250013 3747 213.17.161.98 (17 Jan 2002 06:46:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jan 2002 06:46:53 GMT
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92306
Ukryj nagłówki
super dzięki wyszła bosko:))))))
Magda
Użytkownik "Adam Jarosz" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:00cf01c19e7a$e989b780$6acc9e9d@power.frk.pl...
> Zupka oczywiscie. Gdy pogoda zla, zimno i mokro, tramwaj przyjedzie po 40
> minutach a szef w pracy czepia sie dla zasady i dowala roboty. Nie chce
nam
> sie gotowac skomplikowanych potraw, nie chce nam sie isc na zakupy a cos
> trzeba nawarzyc dla siebie i drugiej polowy. W takich chwilach bierzemy:
>
> cztery duze cebule
> 2 zabki czosnku
> ok. 20 dg zoltego sera
> bulke francuska (francuz, wek czy jak tam kto ma)
> oliwa
> sol, przyprawy typu pieprz, majeranek, tymianek, co kto lubi
> kostka rosolowa (knorr?)
> 1 piwo
> divertimento Mozarta
> 1 garnek
> patelnia
> mikser
> tarka
> pedzelek
> i inne codzienne kuchenne utensylia.
>
> Gdy zgromadzimy juz to wszystko na blacie, wykonujemy czynnosci jak
> nastepuje:
>
> 1. Otwieramy piwo i pociagamy dwa dlugie lyki (dla nielubiacych mozna uzyc
> innego nektaru z zachowaniem proporcji pradu bo wszak trzeba ta zupe
jednak
> ugotowac). Po tym swiat choc nadal wredny jednak nieco traci na swojej
> brzydocie i przestaje nam przeszkadzac ciapiacy za oknami, na gole drzewa,
> mokry snieg.
>
> 2. Ladujemy divertimento do odtwarzacza i natychmiast cudownie pogodne
> dzwieki sprawiaja ze zapominamy o szefie.
>
> 3. Zabieramy sie do cebuli - przyjemne jest to, ze mozemy ja pokroic
> niedbale, byle jak. W miedzyczasie popijamy piwkiem zeby oczy nie lzawily
> ;). Ladujemy to pociachane do gara, polewamy niewielka iloscia oliwy i na
> gaz. Czekamy mieszajac nieco az sie na dnie zaczyna przyrumieniac i zanim
> zacznie sie przypalac, zalewamy szklanka wody (poltorej?), wrzucamy kostke
> rosolowa Knorra, wkrajamy czoskek i przykrywamy.
>
> 4. Nagradzamy sie lykiem piwa za udany pierwszy etap.
>
> 5. Bulke kroimy na kromki (mozna na mniejsze kawalki ale jestesmy leniwi i
> nam sie nie chce). Przy pomocy pedzelka malujemy kromki po obydwoch
stronach
> oliwa (lekko). Stawiamy patelnie na gaz i gdy sie nieco rozgrzeje,
kladziemy
> kromki partiami. Pilnujemy bacznie aby sie nie popalily, lecz
przyrumienilu
> ladnie po obydwoch stronach.
>
> 6. Z kazdej partii kromek probujemy po jednej czy aby na pewno sa
wlasciwie
> zarumienione (doskonale pasuja do piwa)
>
> 7. Gdy grzanki sa gotowe, bierzemy sie spowrotem za cebule, ktora jest juz
> uduszona. Pakujemy do garnka mikser (czy jakies inne mieszadlo) i
rozbijamy
> cebule nie calkiem na gladko ale zeby takie male strzepki zostaly. Solimy,
> przyprawiamy do smaku. Niech bedzie lekko "przepieprzona". Uzupelniamy
woda
> do pozadanej objetosci uwzgledniajac dokladki. Powinno byc nie za rzadkie
> ale i nie zbyt geste. Chwile jeszcze niech sie pogotuje, a my w tym
> czasie...
>
> 8. ...konczymy piwo (o ile cos jeszcze zostalo) i ucieramy ser na drobnej
> tarce do miseczki.
>
> 9. Stawiamy na stole dwie miseczki, stary ser i grzanki. Na desce do
> krojenia stawiamy zdjety z gazy garnek i...
>
> 10. ...jemy! Nakladamy sobie palcami ser do miseczki (oblizujemy palce),
> zalewamy goraca zupka i palaszujemy zagryzajac obficie grzankami.
Dokladamy
> sobie (kto pierwszy ten lepszy) do oproznienia garnka.
>
> 11. Po wykonaniu ww. czynnosci czujemy sie blogo, wszystkie tramwaje
swiata,
> pogode oraz szefa mamy w glebokim powazaniu. Z brzuszkiem pelnym cieplej
> zupki pozytywnie patrzymy na swiat ktory nie jest juz taki paskudny, a
nawet
> wydaje sie byc calkiem znosny.
>
> I tyle. Wiem ze to dosc trywialnapotrawa i wiekszosc ja doskonale zna i to
w
> o wiele bardziej wyrafinowanych i zapewne bardziej smaczusnych wersjach.
> Moze jednak przyda sie jakiemus mniej zaawansowanemu mistrzowi patelni z
> uwagi na swoja prostote i latwosc wykonania a takze niezaprzeczalne walory
> smakowo-duchowe.
>
> Z pozdropwieniami,
> ______________
> Adam Jarosz
> www.adam33.net
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|