Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!newsfeeds.be
lnet.be!news.belnet.be!news2.kpn.net!news.kpn.net!news1.kpn.net!212.115.192.220
.MISMATCH!news2.zeelandnet.nl!dreaderd.zeelandnet!not-for-mail
From: "Danka" <d...@z...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9tt3jk$atl$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Chałeczka
Date: Mon, 26 Nov 2001 22:56:36 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Lines: 37
Message-ID: <3c02baef$0$57964@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: kbl-gs397.zeelandnet.nl
X-Trace: dreaderd.zeelandnet 1006811887 57964 62.238.65.143
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84071
Ukryj nagłówki
A czy drozdze w proszku tez sie do tego nadaja? I jak to wtedy zaczac robic?
Zlakniona chalki,
Danka
"Dorunia" <d...@w...pl> schreef in bericht
news:9tt3jk$atl$1@news.tpi.pl...
> A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drożdżowych:
> 1/2 kg mąki,
> 5 dag drożdży,
> 2 łyżki i 1/2 masła,
> łyżka kwaśnej śmietany,
> 2 łyżki cukru,
> 2 jaja,
> szklanka wody,
> jeśli ktoś lubi trochę maku,
> odrobina soli.
> Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i
> połowy szklanki ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja,
> dodać śmietanę, cukier oraz sól i wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić
ciasto
> (jeśli jest zbyt gęste, dodać tyle wody, by było dość luźne). Masło
podgrzać
> i wlać do ciasta. Wyrobić do chwili pojawienia się pęcherzy powietrza,
> przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją
> wielkość, zagnieść ponownie i uformować trzy wałeczki grubości około 2-3
cm.
> Spleść w warkocz. Uformowaną chałkę pozostawić do wyrośnięcia. Następnie
> posmarować podgrzanym jajkiem i posypać ewentualnie makiem. Wstawić do
> piekarnika 220 stopni i piec na złoty kolor.
> Życzę smacznego, u nie pożerana jest na gorąco.
> Pozdrawiam Dorunia
>
>
|