Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Dorunia" <d...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chalka Doruni-prosba o przepis
Date: Mon, 25 Feb 2002 13:18:47 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <a5da3r$e5b$3@news.tpi.pl>
References: <3...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: pb149.lodz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1014639548 14507 213.76.189.149 (25 Feb 2002 12:19:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Feb 2002 12:19:08 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97397
Ukryj nagłówki
A to jeszcze jeden przepis od maniaczki wypieków drozdzowych:
> 1/2 kg maki,
> 5 dag drozdzy,
> 2 lyzki i 1/2 masla,
> lyzka kwasnej smietany,
> 2 lyzki cukru,
> 2 jaja,
> 1/2 szklanki wody
jesli ktos lubi troche maku,
> odrobina soli.
> Zrobic rozczyn z pokruszonych drozdzy, lyzeczki cukru, lyzeczki maki i
> polowy szklanki cieplej wody. Odstawic do wyrosniecia. Do maki wbic jaja,
> dodac smietane, cukier oraz sól i wyrosniete drozdze. Dobrze wyrobic
ciasto
> (jesli jest zbyt geste, dodac tyle wody, by bylo dosc luzne). Maslo
podgrzac
> i wlac do ciasta. Wyrobic do chwili pojawienia sie pecherzy powietrza,
> przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja
> wielkosc, zagniesc ponownie i uformowac trzy waleczki grubosci okolo 2-3
cm.
> Splesc w warkocz. Uformowana chalke pozostawic do wyrosniecia. Nastepnie
> posmarowac podgrzanym jajkiem i posypac ewentualnie makiem. Wstawic do
> piekarnika 220 stopni i piec na zloty kolor.
P.S. Juz po wielokrotnym pieczeniu tej chalki mobe zapewnic ze pól szklanki
wody wystarcza w zupelnosci i mozna zawsze uplesc chalke w warkocze, daje na
to slowo.
|