Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chce ugotowac pyszny kapusniak!
Date: Fri, 14 Feb 2003 20:08:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <b2jeqi$sog$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <i...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pn156.olesnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1045249682 29456 217.96.157.156 (14 Feb 2003 19:08:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Feb 2003 19:08:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:146527
Ukryj nagłówki
Użytkownik "SKiBA" <s...@n...net> napisał w wiadomości
news:i1fq4vg3s55fqaqjgn1fqkg8j59jlbd2jb@4ax.com...
> Czesc,
>
> Moze mi ktos podac przepis na pyszny, staroswiecki kapusniak.
Kapusniak najczesciej gotujemy na kosci z duuuza iloscia miesa, czasem np na
kawalku lopatki, szynki, karkowki.
Do takowego wywaru wrzucane sa ziemniaki, lekko trzeba je podgotowac, troche
wloszczyzny (liscie selera, por, pietruszka),pozniej wrzucam (pokrojona)
kapuste kiszona, na garnek 6 litrowy tak z 70 dkg, zalezy od kwasnosci
(kapuste lekko wyciskam z soku - sok do miseczki- a pozniej w razie potrzeby
dolewam soku do zupy). Do gotowania wrzucam troche starej na grubej tarce
marchewki. Wrzycam tez lisc laurowy do smaku. Zupa sie gotuje, gotuje...
doprawiam do smaku maggi, troche czosnku - niekoniecznie, majeranku. na sam
koniec _zawsze_ dodaje zasmazke.
Na patelni rozgrzewam lyzke masla, dodaje luzke maki... zezlacam, i do zupy
dodaje.
Kapusniak musi tak chwile polezec a potem .. smacznego
Marta
|