Data: 2002-11-08 10:00:36
Temat: Re: Chińszczyzna - Kurczak z papryka wg Kung-Po [P}
Od: jd <j...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mamast wrote:
> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
Kurczak z papryką wg Kung-Po
SKúADNIKI:
==========
20-25 dag filet?w z piersi kurczaka
1 roztarty zŚbek czosnku
1 -yŹeczka soli
2 -yŹeczki mŚki ziemniaczanej
3-4 -yŹki oleju
2 suszone strŚki pieprzu tureckiego
lub
1 -yŹeczka ostrej papryki
1 ?wieŹa s-odka papryka
Sos:
3 -yŹeczki roso-u lub wody,
1 1/2 -yŹki octu,
1 -yŹeczka pasty pomidorowej,
1 -yŹeczka w?dki wyborowej,
1 1/2 -yŹeczki wi?ni?wki,
1 -yŹeczka mŚki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
==============
- mi?so pokraja w kostk? wielko?ci cukru, posypa solŚ, mŚkŚ, doda 1/2
-yŹki oleju, czosnek, wymiesza, odstawi na 15 min.
- papryk? pokroi w 3 cm kawa-ki po usuni?ciu nasion, zgrubie? i szypu-ki,
- posieka pieprz turecki usuwajŚc nasiona,
- sk-adniki sosu wymiesza i odstawi,
- olej rozgrza na chi?skiej patelni wok poruszajŚc niŚ w trakcie
podgrzewania tak, aby olej pokry- ca-e jej wn?trze,
- w-oŹy mi?so, smaŹy ciŚgle mieszajŚc przez 2 min. na duŹym ogniu po czym
wybra -yŹkŚ cedzakowŚ,
- do rozgrzanego oleju w-oŹy suszony pieprz turecki lub papryk? w proszku,
w-oŹy s-odkŚ papryk?, wla zmieszany sos i mieszajŚc doprowadzi do
wrzenia,
- prze-oŹy usmaŹone mi?so kurczaka do papryki, mieszajŚc dusi przez 1 1/2
min. na ?rednim ogniu,
- podawa ze smaŹonym ryŹem lub makaronem.
Smacznego :-)
jd
|