Data: 2001-01-12 19:02:14
Temat: Re: Chinszczyzna (nowe dlugie ANG)
Od: Agnieszka <a...@w...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
RobZa wrote:
>
> Znalazlem dwa przepisy pomoze ktos przetlumaczyc?
O, może wreszcie i ja się na coś przydam! :) Spróbuję, w każdym razie,
najwyżej ktoś mądrzejszy poprawi.
Przy okazji, dziękuję wszystkim którzy poradzili mi w sprawie
"egzotycznych" polskich dżemów!
Agnieszka
----
> 1) GENERAL TSAO'S CHICKEN
Kurczak Generała TSAO
1 jajko
0,7 kg kurczaka pokrojonego w 2 cm kostke
1 szklanka maki
olej do glebokiego smazenia
3/4 szklanki wody
3 lyzki skrobi kukurydzianej
3 lyzki ciemnego sosu sojowego(?)
3 lyzki bialego octu
3 lyzki chinskiego wina do gotowania
3 lyzki cukru
1 lyzeczka sosu hoisin
2 lyzki chinskiej pasty chili z czosnkiem
8 do 12 ziarenek pieprzu czarnego
1 lyzka oleju do obsmazania warzyw
2 zabki czosnku, zmielone
1 lyzecznka swiezego imbiru, posiekanego
1 zielona papryka, po usunieciu nasion pokroic w krotkie paseczki
1 czerwona papryka, jak wyzej
5 pedow bok choy, pokrojonych w calosci w poprzek wlokien
1. Ubic jajko, kurczaka obtoczyc w jajku i mace.
2. Smazyc w glebokim oleju do lekkiego zbrazowienia.
3. Odlozyc.
4. W misce polaczyc wode, sos sojowy, skrobie kukurydziana, ocet, wino,
cukier, sos hoisin, paste chili, pieprz (dla uzyskania pikatniejszego
smaku nalezy zwiekszyc ilosc skladnikow sosu o polowe).
5. Rozgrzac lyzke stolowa oleju w woku i dodac czosnek i imbir, obsmazac
przez kilka sekund, potem dodac papryke i bok choy.
6. Obsmazac przez okolo minute, tak zeby skladniki pozostaly polsurowe.
7. Dodac sos i mieso, smazyc mieszajac az sos zgestnieje, zdjac z ognia
i podawac na ryzu.
Uwagi: nalezy uwazac z importowana pasta chili chinska, bo jest bardzo
ostra. Trzeba jej dodac polowe tego co w przepisie. Podane w przepisie
ilosci odnosza sie do past chili produkcji amerykanskiej, ktore sa
lagodniejsze.
Druga wersja kurczaka generała:
> General Tso's Chicken
Składniki (4 porcje)
340 g filetu z kurczaka
2 lyzeczki ciemnego sosu sojowego(?)
2 lyzeczki wina ryzowego lub wytrawnego sherry
1 lyzeczka drobno posiekanego imbiru
1 lyzeczka skrobi kukurydzianej
1 lyzeczka oleju sezamowego
1/3 (szklanki chyba?) oleju, najlepiej sezamowego
2 suszone czerwone chili przecięte wzdluz na polowy
1 lyzka posiekanej swiezej skorki pomaranczowej lub
2 lyzeczki suszonej skorki z owocow cytrusowych (namoczonej i grubo
posiekanej)
1/2 lyzeczki prazonego pieprzu seczuanskiego (?) drobno zmielonego -
opcjonalnie
2 lyzeczki ciemnego sosu sojowego
1/4 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Pokroic kurczaka na cienkie paski o dlugosci 2,5 cm, krojac w poprzek
wlokien. Wlozyc do miski razem z sosem sosjowym, winem ryzowym lub
sherry, imbirem, skrobia kukurydziana i jedna lyzeczka oleju sezamowego.
Dobrze wymieszac, potem zostawic do marynowania na okolo 20 minut.
Rozgrzac olej w woku lub na duzej patelni do wysokiej temperatury. Wyjac
kurczaka z marynaty lyzka cedzakowa. Wlozyc na patelnie i obsmazac przez
2 minuty do zbrazowienia. Zdjac i zostawic do odsaczenia na durszlaku
lub sitku. Wylac wiekszosc oleju, zostawiajac okolo 2 lyzeczki. Rozgrzac
patelnie na duzym ogniu i wlozyc suszone chili. Obsmazac je przez okolo
10 sekund, potem z powrotem wlozyc na patelnie kurczaka. Dodac reszte
skladnikow i smazyc dobrze mieszajac przez 4 minuty. Od razu podawac.
|