Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!goblin1!goblin.stu.neva.r
u!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrad
a.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.2 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:GA+lj4lmXGBxk6Mu9XxFfn63JXg=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5bea04e1$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5be9f9a4$0$488$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 12 Nov 2018 22:55:29 GMT
Lines: 48
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.31.104
X-Trace: 1542063329 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 497 79.185.31.104:55221
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381617
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
> ciasta, reszta pracy to drobnostki.
>
> Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
> szklanych form):
> - 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
Musi być mąka chlebowa 750!
> - 3-4 łyżeczki soli
> - 2-3 łyżeczki cukru
> - 1 op. drożdży instant
> - kilka łyżek oleju lub oliwy
> - 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
> (może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
> - ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
> konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
> łopatką)
> - dwie identyczne duże plastikowe miski
>
> Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
> mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
> spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
> Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
> wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
> palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
> Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
> Kontrolować, czy rośnie.
> Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
> 180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
> Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
> rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
> góra+dół.
> Dzięki temu chleb zyska połysk.
>
> Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
> i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
> - nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
> Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
>
J.w.
--
XL
|