Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty. Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.

« poprzedni post następny post »
X-Received: by 2002:a25:3bd7:: with SMTP id i206mr105864yba.7.1548429002615; Fri, 25
Jan 2019 07:10:02 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:a25:3bd7:: with SMTP id i206mr105864yba.7.1548429002615; Fri, 25
Jan 2019 07:10:02 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin2!goblin3
!goblin.stu.neva.ru!news.misty.com!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews
.com!v55no4932553qtk.0!news-out.google.com!m21ni10089qta.0!nntp.google.com!v55n
o4932547qtk.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-ma
il
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Fri, 25 Jan 2019 07:10:02 -0800 (PST)
In-Reply-To: <5bea04e1$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=188.147.64.170;
posting-account=wwg9PQoAAACLgeLohcL50IZypBAQc4Dx
NNTP-Posting-Host: 188.147.64.170
References: <5be9f9a4$0$488$65785112@news.neostrada.pl>
<5bea04e1$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <7...@g...com>
Subject: Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
From: j...@g...com
Injection-Date: Fri, 25 Jan 2019 15:10:02 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 71
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381773
Ukryj nagłówki

W dniu poniedziałek, 12 listopada 2018 23:55:31 UTC+1 użytkownik XL napisał:
> XL <i...@g...pl> wrote:
> > Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
> > ciasta, reszta pracy to drobnostki.
> >
> > Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
> > szklanych form):
> > - 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
>
> Musi być mąka chlebowa 750!
>
>
> > - 3-4 łyżeczki soli
> > - 2-3 łyżeczki cukru
> > - 1 op. drożdży instant
> > - kilka łyżek oleju lub oliwy
> > - 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
> > (może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
> > - ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
> > konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
> > łopatką)
> > - dwie identyczne duże plastikowe miski
> >
> > Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
> > mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
> > spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
> > Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
> > wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
> > palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
> > Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
> > Kontrolować, czy rośnie.
> > Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
> > 180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
> > Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
> > rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
> > góra+dół.
> > Dzięki temu chleb zyska połysk.
> >
> > Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
> > i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
> > - nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
> > Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
> >
>
>
> J.w.
>
> --
> XL
Pytanie
> > - kilka łyżek oleju lub oliwy
dodajemy do ciasta czy używamy do smarowania formy?
j.b

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.01 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?