X-Received: by 2002:a25:3bd7:: with SMTP id i206mr105864yba.7.1548429002615; Fri, 25
Jan 2019 07:10:02 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:a25:3bd7:: with SMTP id i206mr105864yba.7.1548429002615; Fri, 25
Jan 2019 07:10:02 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin2!goblin3
!goblin.stu.neva.ru!news.misty.com!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews
.com!v55no4932553qtk.0!news-out.google.com!m21ni10089qta.0!nntp.google.com!v55n
o4932547qtk.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-ma
il
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Fri, 25 Jan 2019 07:10:02 -0800 (PST)
In-Reply-To: <5bea04e1$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=188.147.64.170;
posting-account=wwg9PQoAAACLgeLohcL50IZypBAQc4Dx
NNTP-Posting-Host: 188.147.64.170
References: <5be9f9a4$0$488$65785112@news.neostrada.pl>
<5bea04e1$0$497$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <7...@g...com>
Subject: Re: Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
From: j...@g...com
Injection-Date: Fri, 25 Jan 2019 15:10:02 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 71
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381773
Ukryj nagłówki
W dniu poniedziałek, 12 listopada 2018 23:55:31 UTC+1 użytkownik XL napisał:
> XL <i...@g...pl> wrote:
> > Pyszny chleb, mało pracy - długi czas przygotowania to głównie wyrastanie
> > ciasta, reszta pracy to drobnostki.
> >
> > Na dwa bochenki (u mnie 2 formy szklane do keksu - obecnie używam tylko
> > szklanych form):
> > - 1 kg mąki pszennej chlebowej Szymanowskiej typ 750
>
> Musi być mąka chlebowa 750!
>
>
> > - 3-4 łyżeczki soli
> > - 2-3 łyżeczki cukru
> > - 1 op. drożdży instant
> > - kilka łyżek oleju lub oliwy
> > - 1/3 butelki naturalnego zakwasu=żurku żytniego wraz z ,,osadem" mąki z dna
> > (może być kupny, byle żywy, sprawdzony)
> > - ciepła woda do wyrobienia ciasta w ilości nieokreślonej (do uzyskania
> > konsystencji gęstej nielejącej papki, możliwej do wymieszania np drewnianą
> > łopatką)
> > - dwie identyczne duże plastikowe miski
> >
> > Składniki niedbale (ale skutecznie) połączyć w dużej misce przy użyciu
> > mocnej łopatki. Przykryć szczelnie drugą miską. Pozostawić (np. na noc) w
> > spokoju na około 12 godzin w temp. pokojowej. Można na dłużej.
> > Następnego dnia ciasto rozdzielić do dwóch wysmarowanych olejem i
> > wysypanych mąką lub otrębami form (ma sięgać do połowy ich wysokości),
> > palcami zmoczonymi wodą lub oliwą niedbale je wyrównać.
> > Włożyć do ZIMNEGO piekarnika i zapomnieć na następne kilka godzin.
> > Kontrolować, czy rośnie.
> > Kiedy ciasto podwoi objętość, włączyć grzanie (może być z termoobiegiem) na
> > 180-200 stopni i piec do średniego przyrumienienia.
> > Pod koniec pieczenia wysunąć na moment i spryskać ciepłą wodą za pom.
> > rozpylacza, po czym wsunąć i kilka minut dopiec bez termoobiegu na grzaniu
> > góra+dół.
> > Dzięki temu chleb zyska połysk.
> >
> > Chleb z tego przepisu, oprócz świetnego smaku samego w sobie, bez przypraw
> > i żadnych ziaren, ma też tę poszukiwaną, wspaniałą, sprężystą konsystencję
> > - nie kruszy się, lecz ugina przy nacisku i odzyskuje kształt.
> > Długo szukałam tego efektu - i oto go wypracowałam :-)
> >
>
>
> J.w.
>
> --
> XL
Pytanie
> > - kilka łyżek oleju lub oliwy
dodajemy do ciasta czy używamy do smarowania formy?
j.b
|