« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2010-05-29 05:31:29
Temat: Re: Chleb - mieszanka do automatuDnia 2010-05-28 23:35, niebożę medea wychynęło i cichym głosikiem ryknęło:
> Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-05-28 22:15, niebożę medea wychynęło i cichym głosikiem
>> ryknęło:
>>>
>>> Ewa
>>
>> Ewa!!!!!!
>> :-D
>>
>> Qra
>
> Hej! :)
>
> Żyję, żyję, ale od narkotyków trzymam się wciąż z daleka. ;)
To wróć na dzieci chociaż. Tam cisza, spokój, wiatr tylko hula. No i
Eulalka wpadła.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2010-05-29 08:19:07
Temat: Re: Chleb - mieszanka do automatumedea pisze:
> E. pisze:
>
>> Rzecz w tym, że w rodzinie niejadków jedzenie musi byc na prawdę
>> smaczne. Z reguły nie używam polepszaczy, veget, ani potraw z paczki,
>> ale z chlebem ustąpiłam.
>> Po pół roku prób z różnymi przepisami wybieram jednak gotową mieszankę.
>
> A takie coś próbowałaś?
>
> 0,5kg mąki pszennej
> 0,5 kostki drożdży (5 dag)
> 0,5l ciepłej wody
> 1 jajo całe
> 8 łyżek otrąb pszennych lub żytnich
> trochę startego ostrego żółtego sera
> sól do smaku
>
> Wrzucić wszystko do miski i wymieszać, na końcu można dodać orzechy,
> śliwki lub inne dodatki i porządnie wyrobić (ja to robię mikserem).
> Przelać do formy i zostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godz. Polać z
> wierzchu wodą lub mlekiem i piec w 180st.C około 1 godz.
>
> Może to nie jest typowy chleb, ale świetnie spełnia jego rolę. No i
> udaje się nawet takiemu laikowi w pieczeniu chleba jakim ja jestem.
A dziękuję - spróbuję.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2010-05-29 20:58:33
Temat: Re: Chleb - mieszanka do automatuQrczak pisze:
> To wróć na dzieci chociaż.
Na pewno zajrzę (choć nie za często, bo mnie jeszcze tam znajdą ;) ), bo
moja zgaga zdecydowała się w końcu na zielone przedszkole, więc będę
potrzebowała profesjonalnego wsparcia od 7.06. W przeciwnym razie nie
wiem, jak to zniosę.
> Tam cisza, spokój, wiatr tylko hula.
Przeziębić się można.
> No i
> Eulalka wpadła.
To wypada pogratulować. ;)
Ewa
PS: Natomiast wszelkie prywatne umowy z mojej strony w razie czego aktualne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2010-06-24 20:16:28
Temat: Re: Chleb - mieszanka do automatuUżytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4bfc9b2f$0$19179$65785112@news.neostrada.pl...
> Sprawa polega na jakości ziarna, jego suszeniu, przechowywaniu itd.
> Podobnie z mąką jak mielona i przechowywana. Jeżeli kupujesz prosto z
> młyna
> ze świeżego przemiału i masz zaufanie do młynarza to masz świeżą i dobrą
> mąkę. Wielu ludzi zaskakuje smak i zapach zupełnie naturalnych świeżych
> produktów - przeżywaja szok w zetknięciu z nimi i niueraz im źle takie
> produkty pachna i smakują na początku bo są INNE...
> Jeżeli ktoś przez całe swoje życie dostawał paszę a nie jedzenie...
Podobno do mąki często dodawane jest wapno dla wybielenia, ale też tego nie
pisza na opakowaniu...
Ja ostatnio kupuję mąkę w młynie i piekę domowy chleb. Na początku był to
tylko drożdżowy, a teraz na zakwasie. Żaden kupny nie pobije smaku tego
domowego z dobrej mąki...
Pozdrawiam
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2010-08-09 20:03:10
Temat: Re: Chleb - mieszanka do automatuUżytkownik "Barbara K." <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:i00ee9$h73$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4bfc9b2f$0$19179$65785112@news.neostrada.pl...
>> Sprawa polega na jakości ziarna, jego suszeniu, przechowywaniu
>> itd.
>> Podobnie z mąką jak mielona i przechowywana. Jeżeli kupujesz prosto z
>> młyna
>> ze świeżego przemiału i masz zaufanie do młynarza to masz świeżą i dobrą
>> mąkę. Wielu ludzi zaskakuje smak i zapach zupełnie naturalnych świeżych
>> produktów - przeżywaja szok w zetknięciu z nimi i niueraz im źle takie
>> produkty pachna i smakują na początku bo są INNE...
>> Jeżeli ktoś przez całe swoje życie dostawał paszę a nie
>> jedzenie...
>
> Podobno do mąki często dodawane jest wapno dla wybielenia, ale też tego
> nie pisza na opakowaniu...
> Ja ostatnio kupuję mąkę w młynie i piekę domowy chleb. Na początku był to
> tylko drożdżowy, a teraz na zakwasie. Żaden kupny nie pobije smaku tego
> domowego z dobrej mąki...
Co myślisz o kupnie własnego młynka za 220 euro i kupowaniu ziarna? Zawsze
świeża mąka.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |