Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: " Juf" <j...@b...pl.preczzespamem>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb ze smalcem i...?
Date: Fri, 7 Apr 2006 15:32:38 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <e15pkt$15j$1@inews.gazeta.pl>
References: <e15oul$r35$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: acxq117.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1144416733 1203 83.11.174.117 (7 Apr 2006 13:32:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Apr 2006 13:32:13 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-User: juf
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265104
Ukryj nagłówki
Akulka wrote:
> Witam, tak mnie natchnęło kanapkowo-wspomnieniowo w wątku o ogórkach.
>
> Jak większość grupowiczów lubię od czasu do czasu zjeść ze smakiem
> chleb ze smalce, nie tylko wtedy gdy w lodówce kryzys.
>
> Z czym wy jecie? Pomijam dodatki smakowe do smalcu (ja cebulka,
> skwareczki), a po posmarowaniu sól.
> U mnie w domu taki chleb je się z samą solą, ew. na to ogórek kiszony
> lub papryka konserwowa, surówka z dnia poprzedniego lub krążki
> cebuli/czosnku - mniam. Wy coś dorzucicie?
Jeżeli smalczyk pochodzi z domowego wytopu słoninki, a zakładam, że nie jest
z kostki kupionej, to do owego przetopu koniecznie dodaj cebulkę, skwarki
bedą z natury, ale też koniecznie tarte jabłko.
Sam przetestowałem i działa znakomicie.
> Aczkolwiek pamiętam, że mój dziadek brał grubą pajdę chleba, smarował
> takowoż grubo smalcem i posypywał suto..... cukrem. Lata minęły,
> dziadka dawno już nie ma, a ja nadal nie odważyłam się na ten
> mezalians organoleptyczny. Jadł tak ktoś, czy to patent tylko mojego
> dziadka?
Nie jadłem, ale raczej jak już, to wolałbym dodać minimalną ilośc cukru (=
dobra szczypta na 0,33 l)własnie w trakcie przetapiania słoniny. ZTCW, to
cukier działa konserwująco, a w minimalnej ilości podkresla smak, oczywiście
o ile nie zdominuje.
Juf
|