« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-19 12:27:35
Temat: Chleb zytniRobie kolejne proby z chlebem zytnim i ciagle nie mam pelnej satysfakcji.
Robie wylacznie z maki zytniej. Tym razem wyszedl calkiem zjadliwy ale nie
udaje mi sie uzyskac tak pieknie wyrasnietych jak pszenne. Czy nalezy dodac
troche maki pszennej? A jak piec, czy wkladac do slabo nagrzanego piekarnika
czy do mocno? Chetnie poslucham opinii innych doswiadczonych piekarzy
zytnich ;-)
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-19 12:33:37
Temat: Re: Chleb zytniOn Sun, 19 Mar 2006 13:27:35 +0100, Marek wrote:
> Robie kolejne proby z chlebem zytnim i ciagle nie mam pelnej satysfakcji.
> Robie wylacznie z maki zytniej. Tym razem wyszedl calkiem zjadliwy ale nie
> udaje mi sie uzyskac tak pieknie wyrasnietych jak pszenne. Czy nalezy dodac
> troche maki pszennej? A jak piec, czy wkladac do slabo nagrzanego piekarnika
> czy do mocno? Chetnie poslucham opinii innych doswiadczonych piekarzy
> zytnich ;-)
Ja jestem na etapie pieczenia chleba na drożdżach (zakwas mnie na razie
przeraża). Ostatnio poraz pierwszy próbowałam piec z mąką żytnią
razową, jednakże oprócz tej mąki dałam w równych proporcjach mąkę
pszenną razową i mąkę z amarantusa. Dorzuciłam nieco otrąb,
podsypałam zwykłą białą maką pszenną i chleb wyszedł pyszny.
Wyrósł tak samo jak ten, który piekłam na zwykłej pszennej, pszennej
razowej i amarantusowej.
--
Jestem Bogiem, uświadom to sobie.
akata gg: 5 0 0 1 7 4 4
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-19 13:35:55
Temat: Re: Chleb zytni
Użytkownik "akata" <a...@z...xorg.pl> napisał w wiadomości
news:pan.2006.03.19.12.33.21.411662@zbluzgaj.xorg.pl
...
> On Sun, 19 Mar 2006 13:27:35 +0100, Marek wrote:
>
>> Robie kolejne proby z chlebem zytnim i ciagle nie mam pelnej satysfakcji.
>> Robie wylacznie z maki zytniej. Tym razem wyszedl calkiem zjadliwy ale
>> nie
>> udaje mi sie uzyskac tak pieknie wyrasnietych jak pszenne. Czy nalezy
>> dodac
>> troche maki pszennej? A jak piec, czy wkladac do slabo nagrzanego
>> piekarnika
>> czy do mocno? Chetnie poslucham opinii innych doswiadczonych piekarzy
>> zytnich ;-)
>
> Ja jestem na etapie pieczenia chleba na drożdżach (zakwas mnie na razie
> przeraża). Ostatnio poraz pierwszy próbowałam piec z mąką żytnią
> razową, jednakże oprócz tej mąki dałam w równych proporcjach mąkę
> pszenną razową i mąkę z amarantusa. Dorzuciłam nieco otrąb,
> podsypałam zwykłą białą maką pszenną i chleb wyszedł pyszny.
> Wyrósł tak samo jak ten, który piekłam na zwykłej pszennej, pszennej
> razowej i amarantusowej.
>
Mam takie samo doswiadczenie. Ale dlaczego z samej zytniej (nie razowej)
jest problem?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-19 14:21:57
Temat: Re: Chleb zytniŚwiadomie, albo i nie Marek napisał(a):
>> Ja jestem na etapie pieczenia chleba na drożdżach (zakwas mnie na razie
>> przeraża). Ostatnio poraz pierwszy próbowałam piec z mąką żytnią
>> razową, jednakże oprócz tej mąki dałam w równych proporcjach mąkę
>> pszenną razową i mąkę z amarantusa. Dorzuciłam nieco otrąb,
>> podsypałam zwykłą białą maką pszenną i chleb wyszedł pyszny.
>> Wyrósł tak samo jak ten, który piekłam na zwykłej pszennej, pszennej
>> razowej i amarantusowej.
>>
>
> Mam takie samo doswiadczenie. Ale dlaczego z samej zytniej (nie razowej)
> jest problem?
Gluten?
Polecam stopniowe "zagęszczanie" mąkią żytnią, gdzieś jest ta granica
przy której ciasto zaczyna być za ciężkie.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-19 17:31:34
Temat: Re: Chleb zytniakata napisał(a):
> On Sun, 19 Mar 2006 13:27:35 +0100, Marek wrote:
>
>
>>Robie kolejne proby z chlebem zytnim i ciagle nie mam pelnej satysfakcji.
>>Robie wylacznie z maki zytniej. Tym razem wyszedl calkiem zjadliwy ale nie
>>udaje mi sie uzyskac tak pieknie wyrasnietych jak pszenne. Czy nalezy dodac
>>troche maki pszennej? A jak piec, czy wkladac do slabo nagrzanego piekarnika
>>czy do mocno? Chetnie poslucham opinii innych doswiadczonych piekarzy
>>zytnich ;-)
>
>
> Ja jestem na etapie pieczenia chleba na drożdżach (zakwas mnie na razie
> przeraża). Ostatnio poraz pierwszy próbowałam piec z mąką żytnią
> razową, jednakże oprócz tej mąki dałam w równych proporcjach mąkę
> pszenną razową i mąkę z amarantusa. Dorzuciłam nieco otrąb,
> podsypałam zwykłą białą maką pszenną i chleb wyszedł pyszny.
> Wyrósł tak samo jak ten, który piekłam na zwykłej pszennej, pszennej
> razowej i amarantusowej.
>
a ja jestem na etapie przygotowywania sie do przygotowywania wlasnego
zakwasu...
na razie kupuje suchy i dodaje do maki...
chleb wychodzi moim zdaniem znacznie smaczniejszy niz bez...
pozdrawiam
Mars (ktory najpierw robil chleb z instrukcji do maszyny na suchych
drozdzach pozniej przerzucil sie na mieszanki a teraz samemu sobie je
tworzy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-19 20:01:40
Temat: Re: Chleb zytniMoze ktoś umieścić jakiś przepis na chlebek.
Dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-19 20:32:13
Temat: Re: Chleb zytni> a ja jestem na etapie przygotowywania sie do przygotowywania wlasnego
> zakwasu...
Robie swoj zakwas. Przygotowuje dzien wczesniej. I czasami robie z tego
zurek. Pyyycha.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-19 20:34:01
Temat: Re: Chleb zytni> Gluten?
>
> Polecam stopniowe "zagęszczanie" mąkią żytnią, gdzieś jest ta granica
> przy której ciasto zaczyna być za ciężkie.
>
O, tu mnie przekonales! Dzieki serdeczne. Musze sie teraz przygladac
uwazniej konsystencji ciasta. W najblizszym czasie mam miec ksiazke o
pieczeniu chleba wiec bede si emogl podzielic doswiadczeniami.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-19 21:44:01
Temat: Re: Chleb zytni>Robie wylacznie z maki zytniej. Tym razem wyszedl calkiem zjadliwy ale nie
>udaje mi sie uzyskac tak pieknie wyrasnietych jak pszenne. Czy nalezy dodac
>troche maki pszennej
Tutaj znajdziesz odpowiedz na swoje pytania:
http://chleb.info.pl/
> Moze ktoś umieścić jakiś przepis na chlebek.
Polecam strony dzieki ktorym duzo sie nauczylam :
http://domowe.forumer.pl/index.php ( rozniste przepisy na chlebki)
http://www.sys21.de/viewforum.php?f=7 ( chlebowe forum)
pozdrawiam
monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-20 07:45:13
Temat: Re: Chleb zytni
Użytkownik "Monika" <m...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dvkjb4$4k3$1@atena.e-wro.net...
> >Robie wylacznie z maki zytniej. Tym razem wyszedl calkiem zjadliwy ale
> >nie udaje mi sie uzyskac tak pieknie wyrasnietych jak pszenne. Czy nalezy
> >dodac troche maki pszennej
>
> Tutaj znajdziesz odpowiedz na swoje pytania:
> http://chleb.info.pl/
>
Sedeczne dzieki. Alez kopalnia !
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |