Data: 2002-02-28 19:01:12
Temat: Re: Chlebek cukiniowy [P]
Od: "FeLicja (Kasia)" <I...@n...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
DJ Bassett wrote:
> Jakos nikt przepisem nie rzucil, wiec podam przepis,
No nie mialam jak, jeszcze tego samego dnia dzidzia wyladowala u mnie na
rekach ;)
Podaje moj ulubiony przepis na ten wypiek.
Chlebek cukiniowy
440 gr maki (2 cups)
220 gr maki z pelnego przemialu (lub zwyklej) (1 cup)
1/2 lyzeczka polskiego - 1 lyzeczka amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 lyzeczka soli
3 jajka
220 gr cukru (1 cup)
250 ml oleju (1 cup)
1 cukier waniliowy (1 lyzka aromatu waniliowego)
500 ml (2 cups) cukini startej na duzych oczkach
1 lyzeczka cynamonu
garsc, dwie orzechow wloskich (moga byc rozbite na mniejsze kawalki)
Rozgrac piekarnik do 180C/350F. Wysmarowac maslem (ja uzywam oleju w
spryskiwaczu) i oproszyc maka 2 formy do keksu.
W duzej misce wymieszac wszystkie suche skladniki, a wiec maki, proszek do
pieczenia, sode, sol, cynamon. W drugiej misce mikserem ubic jajka, dodac
stopniowo cukier, olej i wanilie (cukier waniliowy). Przelac "mokra" czesc
ciasta do suchych skladnikow, dobrze wymieszac, dodac cukinie i orzechy.
Piec 50-60 minut lub do czasu az drewniany patyczek wbity w srodek na
sprawdzenie bedzie suchy.
Chlebek cukiniowy swietnie "idzie" z poranna kawa, sprawdzone :))))
pozdrawiam :)
--
Kasia
|