Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Robert Wiśniewski <x...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Cholesterol-jak naturalnie obnizyć ?
Date: Sun, 17 Feb 2002 13:39:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <a4o194$jnm$3@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pf118.lublin.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: news.tpi.pl 1013949010 24738 213.77.138.118 (17 Feb 2002 12:30:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Feb 2002 12:30:10 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:64742
Ukryj nagłówki
Jarek napisał(a):
> Słyszałem że dobrym spsobem jest wypijać na czczo dwie łyżki stołowe oleju
> slonecznikowego ale nie wiem jak to sprawdza się w praktyce.
Po pierwsze musisz schudnac! Zmien styl zywienia, ogranicz spozywanie tłuszczu
i produktow zawierajacych cholesterol. Szczegolnie niekorzystne dla zdrowia
ludzi z podwyzszonym poziomem cholesterolu sa tluszcze nasycone.
Tluszcze nasycone: naleza do nich prawie wszystkie tluszcze zwierzece i
niektore roslinne. Wystepuja w duzych ilosciach w tlustym miesie (tłuste to nie
tylko takie, gdzie widac "zywcem" tluszcz), lustych wedlinach, skorze drobiu,
sloninie, sadle, loju, masle, mleku pelnotlustym, smietanie, lodach
smietankowych, pelnotlustych serach, czekoladzie, produktach czekoladopodobnych
i margarynach produkowanych wg starej technologii.
Tluszcze jednonienasycone: badania wykazuja, ze wplywaja korzystnie na
cholesterol we krwi i zmiejszaja ryzyko choroby wiencowej. Wystepuja obficie w
oliwie z oliwek, oleju arachidowym i rzepakowym niskoerukowym..
Tluszcze wielonienasycone: obnizaja poziom chlesterolu we krwi. wystepuja
obficie w oleju sojowym, slonecznikowym i niektorych margarynach. Powinny byc
spozywane na surowo.
Wielonienasycone tluszcze rybie: hamja krzepniecie krwi i zmiejszaja ryzyko
zawalu, wystepuja obficie w makrelach, sledziach, lososiu.
Cholesterol: znajduje sie wyacznie w produktach zwierzecych, szczegolnie duzo w
podrobach, zoltku jaj, krewetkach, sardynkach, kawiorze, lososiu.
Ufff, mozna duzo by pisac, lepiej poszukaj w ksiegarniach :).
A z ciekawostek jeszcze powiem o unikaniu kokosow.
Pozrawiam
Robert
|