Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.infinity.net.pl!szmaragd.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasta- ktos sie chwalil
Date: Wed, 20 Nov 2002 15:13:49 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 58
Message-ID: <arg5bd$bef$1@news.tpi.pl>
References: <arfvdp$2fj$1@news.tpi.pl> <arg2au$6v2$1@news.tpi.pl>
<arg3kl$mo5$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1037801645 11727 195.117.192.121 (20 Nov 2002 14:14:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Nov 2002 14:14:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135427
Ukryj nagłówki
Użytkownik "J.K" <E...@W...PL> napisała:
> hmm........ poprosze kremowka kokosowa i szarlotka z budyniem......
1. Kremówka kokosowa (przepis wg Doruni)
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko razem zagnieść i rozłożyć na blaszce.
Masa budyniowa:
3 budynie śmietankowe
1 l mleka
Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Ciepły rozłożyć na cieście.
Masa kokosowa:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
200 g wiórków kokosowych
1/2 kostki margaryny
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać cukier, 2
żółtka, wiórki kokosowe i dobrze wymieszać wszystko, do masy dodać
rozpuszczoną margarynę. Na masę budyniową wyłożyć kokosową i wstawić do
piecyka nagrzanego do 180 stopni C, piec około 50 min.
2. Szarlotka z budyniem
Ciasto:
3 szkl. maki
20-25 dag margaryny
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 zoltka
1 jajko
2 lyzki kwasnej smietany
skorka cytrynowa,
1 kg jablek pokrojonych w osemki,
2 budynie waniliowe ugotowane w 3 szklankach mleka,
Zagniesc ciasto, schlodzic w lodowce, podzielic na 2 czesci.
Rozwalkowac jedna czesc ciasta, wylozyc dno blachy, na ciasto
polozyc pokrojone w plastry jablka (posypane cynamonem),
przykryc je goracym budyniem i na wierzch dac druga warstwe
rozwalkowanego ciasta. Piec ok. 45 minut.
Po wyjeciu z piekarnika posypac cukrem pudrem.
Ciasto lepiej sie kroi, gdy juz dobrze wystygnie.
Znam tez taka wersje tej szarlotki, gdzie jablka nalezy zetrzec na tarce,
wymieszac z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, kasza manna
lub bulka tarta i dopiero w tej postaci polozyc na ciasto (dokladny
przepis mam w domu).
Pozdrawiam
Lilla
|