Data: 2002-11-21 07:15:15
Temat: Re: Ciasta- ktos sie chwalil - korekta przepisu
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisała:
> 2. Szarlotka z budyniem
>
> Ciasto:
> 3 szkl. maki
> 20-25 dag margaryny
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 2 zoltka
> 1 jajko
> 2 lyzki kwasnej smietany
> skorka cytrynowa,
Wsrod skladnikow ciasta zabraklo 1 szkl. cukru!
Mozna oczywiscie dodac mniej cukru, ale to juz na wlasne ryzyko ;-)
Dzieki Beatko, ze zwrocilas na to uwage :)
Przy okazji ta druga czesc ciasta mozna nie rozwalkowywac, lecz zetrzec
na tarce na warstwe budyniu.
> Znam tez taka wersje tej szarlotki, gdzie jablka nalezy zetrzec na tarce,
> wymieszac z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, kasza manna
> lub bulka tarta i dopiero w tej postaci polozyc na ciasto (dokladny
> przepis mam w domu).
Skoro juz tu jestem, to podam ten przepis na szarlotke z ucieranymi jablkami.
Robilam ja kiedys, jest dobra.
Ciasto:
3 szkl. maki
0,5 szkl. cukru
3 zoltka
125 g margaryny
1 lyzka smalcu
3 lyzki kwasnej smietany
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 budynie wanilinowe ugotowane w 3 szkl. mleka.
1 kg jablek,
1 garsc bulki tartej
1 cukier wanilinowy
cukier, cynamon do smaku.
Zagniesc ciasto z podanych skladnikow, podzielic na 2 czesci, rozwalkowac.
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache, posypac leciutko kasza manna lub
bulka tarta i wylozyc utarte na tarce jablka (odsaczone z soku), a nastepnie
zalac je goracym budyniem.
Na budyn nalozyc druga czesc rozwalkowanego ciasta (lub startego na tarce).
Piec ok. 50 min. w 220 C do uzyskania zlotego koloru.
Pozdrawiam
Lilla
|