Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasta- ktos sie chwalil - korekta przepisu
Date: Thu, 21 Nov 2002 08:15:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <ari161$ld2$1@news.tpi.pl>
References: <arfvdp$2fj$1@news.tpi.pl> <arg2au$6v2$1@news.tpi.pl>
<arg3kl$mo5$1@news.tpi.pl> <arg5bd$bef$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1037862913 21922 195.117.192.121 (21 Nov 2002 07:15:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Nov 2002 07:15:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135485
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisała:
> 2. Szarlotka z budyniem
>
> Ciasto:
> 3 szkl. maki
> 20-25 dag margaryny
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 2 zoltka
> 1 jajko
> 2 lyzki kwasnej smietany
> skorka cytrynowa,
Wsrod skladnikow ciasta zabraklo 1 szkl. cukru!
Mozna oczywiscie dodac mniej cukru, ale to juz na wlasne ryzyko ;-)
Dzieki Beatko, ze zwrocilas na to uwage :)
Przy okazji ta druga czesc ciasta mozna nie rozwalkowywac, lecz zetrzec
na tarce na warstwe budyniu.
> Znam tez taka wersje tej szarlotki, gdzie jablka nalezy zetrzec na tarce,
> wymieszac z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem, kasza manna
> lub bulka tarta i dopiero w tej postaci polozyc na ciasto (dokladny
> przepis mam w domu).
Skoro juz tu jestem, to podam ten przepis na szarlotke z ucieranymi jablkami.
Robilam ja kiedys, jest dobra.
Ciasto:
3 szkl. maki
0,5 szkl. cukru
3 zoltka
125 g margaryny
1 lyzka smalcu
3 lyzki kwasnej smietany
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 budynie wanilinowe ugotowane w 3 szkl. mleka.
1 kg jablek,
1 garsc bulki tartej
1 cukier wanilinowy
cukier, cynamon do smaku.
Zagniesc ciasto z podanych skladnikow, podzielic na 2 czesci, rozwalkowac.
Jedna czesc ciasta wylozyc na blache, posypac leciutko kasza manna lub
bulka tarta i wylozyc utarte na tarce jablka (odsaczone z soku), a nastepnie
zalac je goracym budyniem.
Na budyn nalozyc druga czesc rozwalkowanego ciasta (lub startego na tarce).
Piec ok. 50 min. w 220 C do uzyskania zlotego koloru.
Pozdrawiam
Lilla
|