Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasta- ktos sie chwalil (P)
Date: Wed, 20 Nov 2002 16:57:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <argbch$35j$1@news.tpi.pl>
References: <arfvdp$2fj$1@news.tpi.pl> <arg690$nee$1@news.tpi.pl>
<arg8gi$d4g$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa83.kozienice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1037807829 3251 217.97.49.83 (20 Nov 2002 15:57:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Nov 2002 15:57:09 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135457
Ukryj nagłówki
Ciasto budyniowo- serowe:
Ciasto:
~~~~~~
2 szkl. mąki
1/2 szkl cukru
1/2 kostki miękkiej margaryny
2 jajka + żółtko
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Zagnieść ciasto i wyłożyć na dużą blachę (natłuszczoną i obsypaną
bułką).
Masa budyniowa:
~~~~~~~~~~~~~~
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe (na 1/2 l )
Ugotować budyń i wyłożyć gorący na ciasto. Odstawić do wystudzenia.
Masa serowa:
~~~~~~~~~~~~
4 serki waniliowe
3 jajka + białko
1/2 szkl. cukru
budyń smietankowy
1/2 kostki miękkiej margaryny
Margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszająć dodawać na zmianę
żółtka i serek waniliowy. Wsypać budyń śmietankowy i wymieszać.
Ubić na sztywno pianę z 4 białek i delikatnie wymieszać z masą
serową. Wyłożyć na zimny budyń czekoladowy.
Piec około 40 min w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
(jeśli się lubi).
Ciasto pięknie wyrośnie (robiłam wielokrotnie) i bardzo ciekawie
wygląda po pokrojeniu. Robi się je szybko i jest naprawdę smaczne.
Polecam !
Robię je zazwyczaj na Boże Narodzenie i jest ulubionym ciastem
mojego TŻ i córki :)).
Pozdrawiam, Stokrotka
|