Data: 2006-12-11 19:32:52
Temat: Re: Ciasteczka Kruszyny
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "arima" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:elkao4$iot$1@news.wp.pl...
> Czy ja też mogłabym prosić o taki przepis ten link co byłpodany u mnie nie
> działa, w przepisie od anzelmo co jest na grupie nie ma w składnikacj piwa
> choć pisze, że lepiej użyc jasnego niż ciemnego.
***
500 ml or 2+1/4 cup maki
250 gr masla lub margaryny
120 ml or 1/2 cup piwa
dżem lub powidła.
cukier puder
Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo i
wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale chyba coś
między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać
cukrem pudrem. Wychodzi coś a la ciasto francuskie. Bossssssssssskie i
banalnie proste. Polecam!
***
Cytuję chyba Kruszynę :-)
Q
|