Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: m...@p...onet.pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Date: 7 Jan 2004 21:15:40 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 34
Message-ID: <1073505089.8769.51.camel@cosmos>
References: <070120041310136386%wlalos@onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1073506540 9754 213.180.130.18 (7 Jan 2004 20:15:40
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jan 2004 20:15:40 GMT
X-Mailer: Ximian Evolution 1.4.4-8mdk
X-Received: from ABoulogne-109-2-1-221.w80-11.abo.wanadoo.fr ([80.11.157.221]:54719
"EHLO ABoulogne-109-2-1-221.w80-11.abo.wanadoo.fr") by ps2.test.onet.pl
with ESMTP id <S1079931AbUAGTx0>; Wed, 7 Jan 2004 20:53:26 +0100
X-Received: from ABoulogne-109-2-1-221.w80-11.abo.wanadoo.fr ([80.11.157.221]:54719
"EHLO ABoulogne-109-2-1-221.w80-11.abo.wanadoo.fr") by ps2.test.onet.pl
with ESMTP id <S1079931AbUAGTx0>; Wed, 7 Jan 2004 20:53:26 +0100
X-Received: from ABoulogne-109-2-1-221.w80-11.abo.wanadoo.fr ([80.11.157.221]:54719
"EHLO ABoulogne-109-2-1-221.w80-11.abo.wanadoo.fr") by ps2.test.onet.pl
with ESMTP id <S1079931AbUAGTx0>; Wed, 7 Jan 2004 20:53:26 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185935
Ukryj nagłówki
On Wed, 2004-01-07 at 13:10, Wladyslaw Los wrote:
> SĹowa "galangal" nie ma w naszym jÄzyku. Znamy za to w Polsce od dawna
> przyprawÄ nazywan skromnie gaĹganem, a bardziej uczenie galgantem
> wielkim albo chiĹskim, czasem imbirem syjamskim lub laotaĹskim za po
> Ĺacinie Alpinia galgant, Rhizoma galangae lub Kaempferia galanga
> wzglÄdnie pandurata. Znano gaĹgan juĹź w staroĹźytnym Egipcie. Ronie
> naturalnie w Indonezji, Laosie, Chinach i caĹej Azji
> poĹudniowo-wschodniej. Do Europy przybyĹ z Dalekiego Wschodu w
> redniowieczu, ceniony wĂłwczas jako przyprawa i afrodyzjak. Obecnie
> stosuje siÄ go u nas gĹĂłwnie do gorzkich likierĂłw i nalewek korzennych.
> Bez gaĹganu nie byĹoby legendarnych gorzkich kropelek. Na wschodzie
> stosowany jest do past curry i mieszanek Nasi Goreng. W Rosji
> aromatyzuje sie nim ocet, za Tatarzy parz z niego herbatÄ. Ma teĹź
> podobno wĹasnoci lecznicze.
> Jest to bylina ktorej kĹcza sĹuĹź jako przyprawa. KĹcza te maja
> kolor ochry i waskie rozowe odrola i guzy. Uzywa sie ich wieĹźych lub
> suszonych. Suszone trzeba starannie mleÄ, by otrzymaÄ proszek
> pozbawiony wlokien. Nie zmielone kĹcze moĹźna dodawaÄ do potraw
> w kawaĹkach, jednak naleĹźy je wyjÄ przed podaniem, gdyz twardnieje w
> trakcie gotowania. W smaku gaĹgan jest pikantny, z posmakiem imbiru,
> ktĂłrego jest krewnym, z mut kardamonu i eukaliptusa.
> Odmain Apiniae galgant jest gaĹgan mniejszy, o niezwykĹym imbirowym
> aromacie lecz na zachodzie jest on maĹo znany.
Galgan wielki chyba tez niezbyt znany... Ale dzieki za informacje,
porozgladam sie po tutejszych sklepach orientalnych, moze cos znajde.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|