Data: 2004-01-07 20:15:40
Temat: Re: Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 2004-01-07 at 13:10, Wladyslaw Los wrote:
> SĹowa "galangal" nie ma w naszym jÄzyku. Znamy za to w Polsce od dawna
> przyprawÄ nazywan skromnie gaĹganem, a bardziej uczenie galgantem
> wielkim albo chiĹskim, czasem imbirem syjamskim lub laotaĹskim za po
> Ĺacinie Alpinia galgant, Rhizoma galangae lub Kaempferia galanga
> wzglÄdnie pandurata. Znano gaĹgan juĹź w staroĹźytnym Egipcie. Ronie
> naturalnie w Indonezji, Laosie, Chinach i caĹej Azji
> poĹudniowo-wschodniej. Do Europy przybyĹ z Dalekiego Wschodu w
> redniowieczu, ceniony wĂłwczas jako przyprawa i afrodyzjak. Obecnie
> stosuje siÄ go u nas gĹĂłwnie do gorzkich likierĂłw i nalewek korzennych.
> Bez gaĹganu nie byĹoby legendarnych gorzkich kropelek. Na wschodzie
> stosowany jest do past curry i mieszanek Nasi Goreng. W Rosji
> aromatyzuje sie nim ocet, za Tatarzy parz z niego herbatÄ. Ma teĹź
> podobno wĹasnoci lecznicze.
> Jest to bylina ktorej kĹcza sĹuĹź jako przyprawa. KĹcza te maja
> kolor ochry i waskie rozowe odrola i guzy. Uzywa sie ich wieĹźych lub
> suszonych. Suszone trzeba starannie mleÄ, by otrzymaÄ proszek
> pozbawiony wlokien. Nie zmielone kĹcze moĹźna dodawaÄ do potraw
> w kawaĹkach, jednak naleĹźy je wyjÄ przed podaniem, gdyz twardnieje w
> trakcie gotowania. W smaku gaĹgan jest pikantny, z posmakiem imbiru,
> ktĂłrego jest krewnym, z mut kardamonu i eukaliptusa.
> Odmain Apiniae galgant jest gaĹgan mniejszy, o niezwykĹym imbirowym
> aromacie lecz na zachodzie jest on maĹo znany.
Galgan wielki chyba tez niezbyt znany... Ale dzieki za informacje,
porozgladam sie po tutejszych sklepach orientalnych, moze cos znajde.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|