Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "@nn" <a...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciastka Kruszyny - pytanie
Date: Tue, 8 Mar 2005 16:21:48 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <d0kfrb$dsm$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cted0b$cqa$1@atlantis.news.tpi.pl> <cv4g7v$6de$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d04aqu$nt1$1@nemesis.news.tpi.pl> <d04d14$5pq$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d0hp9h$qrj$1@news.dialog.net.pl>
Reply-To: "@nn" <a...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: axh11.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1110295212 14230 83.27.93.11 (8 Mar 2005 15:20:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Mar 2005 15:20:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234254
Ukryj nagłówki
Użytkownik "agra" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d0hp9h$qrj$1@news.dialog.net.pl...
> Oooo a wlasnie mialam sie zapyta czy to ciasto mozna przechowac;-)
> A drugie pytanie brzmi-czy ktoras z Was mrozila ciasteczka po
> upieczeniu?Albo podgrzeawala je jakos pozniej-bo ja te na slodko i z
> pieczarkami jadlam potem na zimno,mniam,ale moze mozna i podgrzewac?
> Robilyscie je z jakims mieskiem???
> I jeszcze - mialam problem z uformowaniem ksztaltnych cisteczek,ale
> to moze
> brak praktyki w pierogach itp.W koncu kroilam w miare na
> kwadraty,potem po
> napelnieniu trojkacik po przekatnej i rogi sklejam do gory,tylko
> wtedy"jakos" wygladaja,oczywiscie smakuja zawsze tak samo dobrze;-)
> ale mam
> chec leciutko osolic cisto do wersji nieslodkiej-probowalyscie
> moze???
> I ot tyle pytan;-)
>
A więc:
1.Tych ciastek nie da się przechowywać!!! Z jednej prostej przyczyny -
za szybko znikają, ja zrobiłam z 2,5 porcji i następnego dnia już ich
nie było.
2. Z mięskiem nie robiłam, robiłam z startymi jabłkami, wymieszanymi z
cukrem i cynamonem (jak do szarlotki) - pyyyyyyyyyyyyyycha!!
3. Jeśli chodzi o kształt, to robię na dwa sposoby: albo kroję na
kwadraty i składam na pół, albo wycinam szklanką do piwa (ma większą
średnicę) kółka i też składam na pół. Sklejam nie dotykając palcami -
czubkiem noża (takiego tępego i z zaokrąglonym czubkiem - "obiadowym")
i wychodziły śliczne falbanki.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
|