Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: beny <r...@u...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto WZ
Date: Tue, 18 Sep 2007 00:40:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <fcmvr2$o2f$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fch5vk$1pp$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@r...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abdh246.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1190068899 24655 83.6.249.246 (17 Sep 2007 22:41:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Sep 2007 22:41:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.5 (X11/20070719)
In-Reply-To: <1...@r...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301872
Ukryj nagłówki
Oczy mnie od tego bolą...
Poniżej wersja poprawiona (jak już zadałem sobie trud, poprawić i
wydrukowac to po co ktoś ma drugi raz to robić...)
WUZETKA
Podaję przepis oryginalny z cukierni "Orbisu" (z czasu, kiedy to
ciastko powstało):
CIASTO:
- 2 jaja
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
- szczypta soli
Powyższe składniki rozetrzeć (w makutrze lub mikserem)
Dodać:
- 2,5 szkl. mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami (płaskimi) sody do
pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wymieszać., dodać 0,5 szklanki oleju i zapach rumowy
Piec ok. 50 minut w temperaturze 150 - 160 stopni.
KREM:
3/4 pojemniczka lekko rozmiękłego masła roślinnego zmiksować albo
utrzeć z pojemniczkiem serka homogenizowanego (masło roślinne i serek
były wtedy w opakowaniach 250 g). Dodać 7 łyżek cukru-pudru. Gdyby
mikser nie chciał zmiksować, można dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka.
Utarty krem włożyć do lodówki, aby trochę stwardniał.
POLEWA:
- 125 g masła
- 0,75 szkl. cukru-pudru
- 2 łyżki kakao (najlepsze b. ciemne)
- 2-3 łyżki wody
Rozgrzać na małym gazie, mieszając. Po zdjęciu z ognia studzić
mieszając aż osiągnie odpowiednią konsystencję (tej nie umiem niestety
podać słownie - jeśli będzie zbyt rzadka, spłynie z ciasta, jeśli zbyt
twarda, nie da się ładnie rozsmarować.
Przekrojony placek posmarować grubo kremem i polać polewą.
--
pozdrawiam
robert"beny"banek
|