Data: 2007-09-17 22:40:40
Temat: Re: Ciasto WZ
Od: beny <r...@u...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oczy mnie od tego bolą...
Poniżej wersja poprawiona (jak już zadałem sobie trud, poprawić i
wydrukowac to po co ktoś ma drugi raz to robić...)
WUZETKA
Podaję przepis oryginalny z cukierni "Orbisu" (z czasu, kiedy to
ciastko powstało):
CIASTO:
- 2 jaja
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
- szczypta soli
Powyższe składniki rozetrzeć (w makutrze lub mikserem)
Dodać:
- 2,5 szkl. mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami (płaskimi) sody do
pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wymieszać., dodać 0,5 szklanki oleju i zapach rumowy
Piec ok. 50 minut w temperaturze 150 - 160 stopni.
KREM:
3/4 pojemniczka lekko rozmiękłego masła roślinnego zmiksować albo
utrzeć z pojemniczkiem serka homogenizowanego (masło roślinne i serek
były wtedy w opakowaniach 250 g). Dodać 7 łyżek cukru-pudru. Gdyby
mikser nie chciał zmiksować, można dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka.
Utarty krem włożyć do lodówki, aby trochę stwardniał.
POLEWA:
- 125 g masła
- 0,75 szkl. cukru-pudru
- 2 łyżki kakao (najlepsze b. ciemne)
- 2-3 łyżki wody
Rozgrzać na małym gazie, mieszając. Po zdjęciu z ognia studzić
mieszając aż osiągnie odpowiednią konsystencję (tej nie umiem niestety
podać słownie - jeśli będzie zbyt rzadka, spłynie z ciasta, jeśli zbyt
twarda, nie da się ładnie rozsmarować.
Przekrojony placek posmarować grubo kremem i polać polewą.
--
pozdrawiam
robert"beny"banek
|