« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-15 17:45:06
Temat: Ciasto WZSzukam przepisu na ciasto WZ. Probowalem juz kilku ale za kazdym razem
wychodzilo mocno zbite, ciezkie i nie puszyste (bardziej jak piernik).
Wiekszosc przepisow podaje make, cukier i maslo w stosunku mniej wiecej
1:1:1, i do tego proszek, kakao ewentualnie czasem mleko. Moze cos robie
zle ale nie wiem co.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-16 19:15:06
Temat: Re: Ciasto WZKup gotowe firmy Gellwe lub Delekta upiec i problem masz z głowy. W kartonie
masz wszystko krem też.
----- Original Message -----
From: "Lt John Brawo" <l...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, September 15, 2007 7:45 PM
Subject: Ciasto WZ
> Szukam przepisu na ciasto WZ. Probowalem juz kilku ale za kazdym razem
> wychodzilo mocno zbite, ciezkie i nie puszyste (bardziej jak piernik).
> Wiekszosc przepisow podaje make, cukier i maslo w stosunku mniej wiecej
> 1:1:1, i do tego proszek, kakao ewentualnie czasem mleko. Moze cos robie
> zle ale nie wiem co.
>
>
----------------------------------------------------
------------------
Tutaj sa Twoi nowi znajomi!
Sprawdz >>> http://link.interia.pl/f1bb7
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-16 21:24:30
Temat: Re: Ciasto WZBEATA pisze:
> Kup gotowe firmy Gellwe lub Delekta upiec i problem masz z głowy. W
> kartonie masz wszystko krem też.
Świetna rada... a gdyby nie wiedział jak ugotować obiad niech kupi
"Pomysł na" Winiar?
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-16 21:37:33
Temat: Re: Ciasto WZ** BEATA <b...@i...pl> wrote:
> Kup gotowe firmy Gellwe lub Delekta upiec i problem masz z głowy.
To nie lepiej iść do cukierni?
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-17 05:21:05
Temat: Re: Ciasto WZWUZETKA
Podaj przepis oryginalny z cukierni "Orbisu" (z czasu, kiedy to
ciastko powsta o):
CIASTO:
- 2 jaja
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 y ki powide lub kwa nego d emu
- szczypta soli
Powy sze sk adniki rozetrze (w makutrze lub mikserem)
Doda :
- 2,5 szkl. m ki wymieszanej z 2 y eczkami (p askimi) sody do
pieczenia
- 2 y ki kakao
Wymiesza ., doda 0,5 szklanki oleju i zapach rumowy
Piec ok. 50 minut w temperaturze 150 - 160 stopni.
KREM:
3/4 pojemniczka lekko rozmi k ego mas a ro linnego zmiksowa albo
utrze z pojemniczkiem serka homogenizowanego (mas o ro linne i serek
by y wtedy w opakowaniach 250 g). Doda 7 y ek cukru-pudru. Gdyby
mikser nie chcia zmiksowa , mozna doda 1-2 y ki smietany lub mleka.
Utarty krem w o y do lodówki, aby troch stwardnia .
POLEWA:
- 125 g mas a
- 0,75 szkl. cukru-pudru
- 2 y ki kakao (najlepsze b. ciemne)
- 2-3 y ki wody
Rozgrza na ma ym gazie, mieszaj c. Po zdj ciu z ognia studzi
mieszaj c a osi gnie odpowiedni konsystencj (tej nie umiem niestety
poda s ownie - je li b dzie zbyt rzadka, sp ynie z ciasta, je li zbyt
twarda, nie da si adnie rozsmarowa .
Przekrojony placek posmarowa grubo kremem i pola polew .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-17 07:23:33
Temat: Re: Ciasto WZGoska pisze:
> WUZETKA
>
> Podaj przepis oryginalny z cukierni "Orbisu" (z czasu, kiedy to
> ciastko powsta o):
Dziekuje, postaram sie wyprobowac przy najblizszej okazji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-17 07:51:53
Temat: Re: Ciasto WZGoska pisze:
> - 2 y ki powide lub kwa nego d emu
kwa nego? To jakies nowe przeklenstwo? :) To chyba powinno sie pisac
,,kwa...nego'' :0
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-17 08:02:03
Temat: Re: Ciasto WZOn 17 Wrz, 09:51, Theli <p...@w...pl> wrote:
> kwa nego? To jakies nowe przeklenstwo? :) To chyba powinno sie pisac
> ,,kwa...nego'' :0
hehe, przy wklejaniu z worda po kn o polskie litery :-D
Powinno by :
- 2 y ki powide lub kwa nego d emu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-17 13:20:03
Temat: Re: Ciasto WZ2 lyzki kwasnego dzemu :D
Uzytkownik "Goska" <m...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:1190016123.424776.30130@o80g2000hse.googlegroup
s.com...
> On 17 Wrz, 09:51, Theli <p...@w...pl> wrote:
>> kwa nego? To jakies nowe przeklenstwo? :) To chyba powinno sie pisac
>> ,,kwa...nego'' :0
>
> hehe, przy wklejaniu z worda po kn o polskie litery :-D
>
> Powinno by :
> - 2 y ki powide lub kwa nego d emu
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-17 22:40:40
Temat: Re: Ciasto WZOczy mnie od tego bolą...
Poniżej wersja poprawiona (jak już zadałem sobie trud, poprawić i
wydrukowac to po co ktoś ma drugi raz to robić...)
WUZETKA
Podaję przepis oryginalny z cukierni "Orbisu" (z czasu, kiedy to
ciastko powstało):
CIASTO:
- 2 jaja
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
- szczypta soli
Powyższe składniki rozetrzeć (w makutrze lub mikserem)
Dodać:
- 2,5 szkl. mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami (płaskimi) sody do
pieczenia
- 2 łyżki kakao
Wymieszać., dodać 0,5 szklanki oleju i zapach rumowy
Piec ok. 50 minut w temperaturze 150 - 160 stopni.
KREM:
3/4 pojemniczka lekko rozmiękłego masła roślinnego zmiksować albo
utrzeć z pojemniczkiem serka homogenizowanego (masło roślinne i serek
były wtedy w opakowaniach 250 g). Dodać 7 łyżek cukru-pudru. Gdyby
mikser nie chciał zmiksować, można dodać 1-2 łyżki śmietany lub mleka.
Utarty krem włożyć do lodówki, aby trochę stwardniał.
POLEWA:
- 125 g masła
- 0,75 szkl. cukru-pudru
- 2 łyżki kakao (najlepsze b. ciemne)
- 2-3 łyżki wody
Rozgrzać na małym gazie, mieszając. Po zdjęciu z ognia studzić
mieszając aż osiągnie odpowiednią konsystencję (tej nie umiem niestety
podać słownie - jeśli będzie zbyt rzadka, spłynie z ciasta, jeśli zbyt
twarda, nie da się ładnie rozsmarować.
Przekrojony placek posmarować grubo kremem i polać polewą.
--
pozdrawiam
robert"beny"banek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |