Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.man.poznan.pl!not-for-mail
From: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto brzdąc
Date: Tue, 22 Mar 2005 16:36:08 +0100
Organization: Czarodziejka
Lines: 40
Message-ID: <wgdie33n37wn$.dlg@czarodziejka.net>
References: <d1pdec$63h$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c46-162.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 1111505826 20586 62.21.46.162 (22 Mar 2005 15:37:06
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Mar 2005 15:37:06 +0000 (UTC)
X-Beer: Czarna Fortuna
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.11.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:235655
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 22 Mar 2005 16:15:04 +0100, Waćpanna lub Waćpan *AnG*, w
wiadomości news:<news:d1pdec$63h$2@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Witam
> Planuję na święta właśnie zrobić to ciasto. Czy ktoś mółby mi podać dokładny
> przepis na to ciasto jest to ciasto biszkopt na to bita śmietana z kakaem i
> żelatyną.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao. Kakao.
50 razy starczy, żeby zapamiętać?
A tu przepis na brzdąca :)
Biszkopt:
5 dużych jaj, 18dag mąki, 18 dag cukru - piana + cukier + żółtka + mąka,
piec ok. 180-200 stopni
Krem:
4 śmietanki (1litr), najlepiej 18% (albo 2x36 i 2x18) rozmiksować z 1/2
szklanki cukru
5 łyżeczek kakao i dwie łyżeczki cukru rozrobic i zagotować w 1/2 szklanki
mleka, wystudzić
8 łyżeczek żelatyny rozrobic w 1/2 szklanki wody gorącej, wystudzić
do śmietanki powoli wlewać przestudzone kakao i żelatynę i miksować
włożyc do lodówki na jakiś czas, troszkę mieszać i jak już zacznie ładnie
gęstnieć to na biszkopt i heja znowu do lodówki!
Proporcje na dużą blachę.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|