Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Joa" <j...@w...bezspamupl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto dla cukrzyka
Date: Thu, 10 Mar 2005 21:13:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 59
Message-ID: <d0qa1s$qsa$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d0pvk9$fv$1@news.onet.pl> <d0q782$l4i$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: afd22.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1110485884 27530 83.16.133.22 (10 Mar 2005 20:18:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Mar 2005 20:18:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234550
Ukryj nagłówki
witaj
podam przepis na ciasta, ktore sa dla cukrzyków:
sernik pyszny
30 dkg sera twarogowego chudego
trochę mleka 0% ,
3 białka
łyżka fruktozy i łyżka mąki pszennej razowej
morele suszone
wszystko mieszam dodaje ubite białka.Piec 30 minut w temp 180 stopni
Ps nie pikełam tego jeszcze,ale znam osoby, które piekły i sie udawał ten
przepsiy
Bezy kawowe
Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto bezowe:
200 g fruktozy,
2 lyzki kawy rozpuszczalnej,
4 bialka,
1 lyzka cukru waniliowego, (zamiast cukru dalabym aromatu)
100 ml wody.
Inne:
tluszcz do posmarowania pergaminu.
1. Zagotowac wode z fruktozą i kawa. Gotowac, az syrop osiagnie temp. 120żC,
2. Bialka ubic na piane. Nie przerywajac ubijania, wlac syrop cienkim
strumieniem. Dodac cukier waniliowy. Ubijac, az masa ostygnie.
Jeżeli chcemy mieć ciasteczka bezowe to:
3. Formowac bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Wysuszyc przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 120-140żC.
Albo krążki bezowe - jak w przepisie 1
Bezy czekoladowe
Czas przygotow. 1,5 godz.
Ciasto bezowe:
200 g fruktozy,
2 lyzki kakao,
4 bialka,
1 lyzka cukru waniliowego. (zamiast cukru dałabym aromatu)
Inne:
tluszcz do posmarowania pergaminu.
1. Bialka ubic na sztywna piane dodajac 60 g fruktozy po 1 lyzeczce. Gdy
piana bedzie lsniaca, dodac reszte fruktozy i cukier waniliowy. Piane
wymieszac i lekko ubic. Dodac kakao, ponownie wymieszac.
2. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego lub szprycy.
3. Formowac bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Wysuszyc przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 120-140żC.
Przepisy mozna modyfikować. Genaralnie chodzi o upieczenie sztywnej piany z
białek.
pozdrawiam
|