Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto drożdżowe
Date: Sun, 21 Oct 2001 16:09:13 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 44
Message-ID: <9quqja$844$1@news.tpi.pl>
References: <9qup20$moo$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: murphy.okg.gdynia.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1003679146 8324 195.205.250.216 (21 Oct 2001 15:45:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Oct 2001 15:45:46 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75757
Ukryj nagłówki
Użytkownik "news.tpi.pl" <1...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9qup20$moo$1@news.tpi.pl...
> Czy ktoś zna sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe?
>
> Ania
>
>
Placek drozdzowy (wykonanie blyskawiczne)
0,5 kg maki
4 jaja
15 dkg cukru
5 dkg drozdzy
0,5 kostki masla.
3/4 szklanki mleka
Kruszonka
10 dkg maki
10 dkg cukru
0,5 kostki masla
w litrowym sloju drozdze zalac lekko cieplym mlekiem , dodac czesc cukru i
ze 3 lyzki maki, wymieszac zakryc i odstawic, aby zaczely pracowac
W tym czasie cale jajka rozetrzec z reszta cukru, a maslo rozpuscic w
rondelku.
Jak drozdze podrosna wlac je do roztartych jajek , mieszac dodajac reszte
maki. Kiedy calosc bedzie gladka dodac roztopiony tluszcz.
Mozna dodac jakis zapach, rodzynki. Ja czesto dodaje usmazone w cukrze
skorki pomaranczowe.
Wylozyc ciasto na blache wysmarowana tluszczem i posypana maka lub tarta
bulka. Skladniki kruszonki zmieszac, aby nabrala wyglady kruszonki, posypac
ciasto i do pieca. Jesli ktos lubi wysoka drozdzowke, to mozna wstawic
blache do zimnego piekarnika i nie nagrzewac go ponad 180-190 stopni. Jesli
drozdzowka ma byc cienka (ja taka lubie) wstawic blache do goracaego (ok 200
stopni)pieca.
W sezonie sliwkowym zdarza mi sie zamiast kruszonka, wierzch ciasta pokryc
polowkami wegierek (skorka do dolu)
--
grazyna
nr Gadu-Gadu 1107650
|